Sprema se nešto veliko? Legendarni Appleov dizajner i OpenAI razmišljaju o razvoju “iPhonea umjetne inteligencije”

Ono što je iPhone bio za mobilnu industriju, to bi ovaj uređaj trebao biti za umjetnu inteligenciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2023. / 13:14

Jony Ive s iPadom u ruci (Foto: Afp)

Bez obzira na to kako gledate na Appleove telefone, odnosno koristite li iPhone ili smatrate da je riječ o precijenjenom i preskupom uređaju, činjenica je kako mobilno tržište prije i nakon njegova predstavljanja nije bilo isto. Apple je bio predvodnik mobilne revolucije, kao što za OpenAI možemo reći da je sa svojim chatbotom ChatGPT postao predvodnik revolucije umjetne inteligencije.

Jony Ive i Tim Cook “Najbliži i najlojalniji prijatelj”: Na desetu godišnjicu smrti, Jony Ive prisjetio se Stevea Jobsa

Jedna od najzaslužnijih osoba za razvoj iPhonea bio je Jony Ive, legendarni Appleov dizajner i druga najvažnija osoba u kompaniji nakon Stevea Jobsa. Ive je godinama bio na čelu dizajnerskog odjela kompanije da bi prije nekoliko godina napustio Apple i osnovao vlastitu tvrtku, koja je također surađivala s Appleom.

Čini se kako Ive ima novi projekt koji bi se poput iPhonea, mogao pokazati revolucionarnim. Prema informacijama koje su se ovaj tjedan pojavile u javnosti, Ive je bio na sastanku s izvršnim direktorom OpenAI-a Samom Altmanom, a tema je bila razvoj potpuno novog uređaja u kojem bi glavni naglasak bio na umjetnoj inteligenciji.

Njihovi su razgovori, prema dostupnim informacijama, još u ranoj fazi, no navodno su obojica prilično ozbiljna oko ovog projekta stvaranja, kako su ga mediji nazvali, “iPhonea umjetne inteligencije”. Navodno već imaju nekoliko ideja oko različitih proizvoda, no još nisu donijeli konačnu odluku oko konkretnog uređaja tako da o tome sada možemo samo nagađati. Takav bi uređaj trebao omogućiti prirodno i intuitivno korisničko iskustvo interakcije s umjetnom inteligencijom, na sličan način kako su ekrani osjetljivi na dodir revolucionalizirali interakciju s mobilnim internetom. Navodno Altman razmišlja o nekoj vrsti interaktivnog uređaja koji neće toliko ovisiti o ekranima.

Sam Altman Suosnivač OpenAI-a ima novi projekt: Nudi vam novu kriptovalutu, a za uzvrat želi samo sliku vašeg oka

Kako bi u tome uspjeli, odnosno kako im budžet ne bi bio ograničen, trebao bi se pobrinuti izvršni direktor Softbanka Masayoshi Son koji je u projektu spreman sudjelovati s više od milijardu dolara. Također, kako je njegov fond drži 90 posto kompanije za dizajn čipova Arm, upravo bi ta kompanija trebala imati ključnu ulogu u razvoju novog proizvoda.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti