Za streloviti uspon Applea krajem devedesetih i početkom ovog stoljeća do najvrjednije kompanije na svijetu čija je tržišna vrijednost nakratko premašila povijesnu brojku od bilijun dolara, ponajviše su zaslužne dvije osobe. Jedna je, nije teško pogoditi, Steve Jobs, a druga je glavni dizajner u kompaniji Jony Ive, čija kreativnost stoji iza najpoznatijih uređaja koje je Apple predstavio zadnjih dvadesetak godina – od iMaca, iPoda, iPada i iPhonea, a radio je i na dizajnu operativnog sustava za iPhone te na nekim detaljima novog Appleova sjedišta.

Pogledajte vrlo rijedak intervju s šefom dizajna u Appleu, Jonyem Iveom Pogledajte vrlo rijedak intervju s šefom dizajna u Appleu, Jonyem Iveom

Nakon gotovo tri desetljeća provedenih u kompaniji, Ive je jučer objavio da napušta Apple te će se posvetiti vlastitoj dizajnerskoj kompaniji LoveFrom. Odlazak iz kompanije ipak ne znači da će prekinuti sve veze s dugogodišnjim poslodavcem jer će prvi klijent njegove nove kompanije biti upravo – Apple.

Jony Ive i Tim Cook (Foto: AFP)

Naravno, Apple će imati vlastiti dizajnerski tim i teško je reći koliki će utjecaj na razvoj novih proizvoda imati suradnja s Iveom i njegovom novom kompanijom, no u razgovoru za američke medije Ive je naglasio kako će i dalje biti intenzivno uključen u stvari koje se rade u Appleu te će raditi na ekskluzivnim projektima.

Ive kaže kako se ovo razdoblje čini prirodnim za takvu promjenu, a osim njega Apple će napustiti i Marc Newson, koji se dizajnerskom timu Cookove kompanije priključio prije pet godina te će u budućnosti raditi u LoveFromu. S obzirom na to koliko je Ive popularan u svijetu, bit će zanimljivo vidjeti koje će sve kompanije biti korisnici njegovih usluga te hoće li se orijentirati samo na potrošačku elektroniku ili i na razvoj, tj. dizajn drugih uređaja i stvari.

Oculus Rift (foto: AFP) Apple priprema novi veliki projekt za 2020. godinu

S novom kompanijom Ive neće htjeti raditi "drukčije stvari" jer smatra da je to prejednostavno – ono što ga motivira, kako je rekao u razgovoru za Financial Times, jest želja da napravi stvari boljima, a inspiraciju za ime kompanije uzeo je od Stevea Jobsa, koji je na jednom sastanku rekao kako je osnovna motivacija razvoj proizvoda s ljubavlju i pažnjom.

Izvor: Apple
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju