Apple priprema novi veliki projekt za 2020. godinu

Za dvije godine na tržištu možemo očekivati Appleov AR i VR uređaj – naočale će imati veliku rezoluciju i bežično će se povezivati s posebnim Appleovim uređajem u kojem će biti smješten snažan hardver

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2018. / 10:46

Oculus Rift (foto: AFP)

Prije nekoliko mjeseci Appleov glavni dizajner Jony Ive na jednoj je konferenciji rekao kako u njegovoj kompaniji imaju određene ideje, no moraju sačekati dok tehnologija postane dovoljno napredna kako bi te ideje mogli realizirati i predstaviti konkretne proizvode. Iako tada nije rekao o kakvim idejama i proizvodima misli, zahvaljujući posljednjim glasinama vezanim uz nove projekte kompanije, čini se kako je, među inim, mislio i na uređaj za proširenu i virtualnu stvarnost.

Tim Cook više je puta hvalio proširenu stvarnost kao jednu od tehnologija budućnosti te je ova kompanija prošle godine programerima omogućila razvoj AR aplikacija za iPhone i iPad, dok su mrežom i ranije kružile glasine kako pripremaju AR naočale. No, ako je vjerovati ovim posljednjim glasinama, nadolazeći projekt omogućit će uživanje i u virtualnoj stvarnosti.

Proteklih godina, a pogotovo nakon što su Oculus (tj. Facebook), HTC i druge kompanije predstavile svoje uređaje za virtualnu stvarnost, dio analitičara smatrao je kako dolazi vrijeme u kojem će ovakvi uređaji zamijeniti pametne telefone. No, tehnologija još nije usavršena, uređaji su veliki i skupi (često je potreban dodatan skupi hardver), a također još nema neke aplikacije ili igre koja bi toliko oduševila korisnike da bi počela masovna kupovina ovakvih uređaja.

Oculus Rift (foto: AFP)

U Appleu to žele promijeniti – njihov uređaj (možda će izgledati poput futurističkih naočala) navodno će imati 8K rezoluciju za svako oko (što je veća rezolucija i od današnjih najboljih televizora) te će biti neovisan o računalima i pametnim telefonima. Procesor i ostali hardver ipak neće biti smješten u samim naočalama, već u posebnom uređaju koji će se povezivati brzom bežičnom mrežom. Taj će uređaj koristiti procesore koje Apple trenutno razvija i koji bi trebali zamijeniti Intelove procesore u Macovima, tako da možemo očekivati odlične performanse.

Ono što bi trebalo odlučiti o uspjehu ili neuspjehu ovog uređaja, osim cijene (za koju možemo pretpostaviti da neće biti jeftina) jest iskustvo koje će ovaj uređaj pružiti, odnosno hoće li korisnicima omogućiti novi i zanimljiv način zabave, igranja i korištenja aplikacija. Također, bit će zanimljivo vidjeti i izgled i dimenzije samog uređaja jer trenutni su uređaji preveliki, što također odbija dio korisnika.

Kako bi saznali što Apple konkretno sprema, morat ćemo sačekati još najmanje dvije godine jer, prema Cnetu koji je i objavio ovu priču, njihov uređaj za proširenu i virtualnu stvarnost trebao bi biti spreman najranije 2020. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti