Suosnivač OpenAI-a ima novi projekt: Nudi vam novu kriptovalutu, a za uzvrat želi samo sliku vašeg oka

Upravo to skeniranje očne jabučice potaknulo je regulatore u Velikoj Britaniji da pomnije pogleda o čemu se točno radi i koliko takav zahvat zadire u privatnost korisnika.

Martina Čizmić | 25.07.2023. / 15:06

Sam Altman (Foto: Afp)

 Nakon što je s tvrtkom OpenAI i chatbotom pogonjenim umjetnom inteligencijom, ChatGPT, osvojio svijet, direktor te tvrtke, Sam Altman, krenuo je korak dalje.

Pokrenuo je projekt kriptovalute, Worldcoin u sklopu tvrtke Worldcoin Foundation. Radi se o projektu kriptovalute temeljenoj na blockchainu, no za razliku od drugih kriptovaluta, ova kao primarni zahtjev postavlja dokazivanje identiteta korisnika. Kako su pojasnili, Worldcoin je osnovan pred tri godine s idejom stvaranja novog identiteta i financijske mreže koja će biti u vlasništvu svih.

Ako uspije, vjerujemo da bi Worldcoin mogao drastično povećati ekonomske prilike, skalirati pouzdano rješenje za razlikovanje ljudi od umjetne inteligencije na mreži uz očuvanje privatnosti te omogućiti globalne demokratske , stoji u pismu koje potpisuju suosnivači Worldcoin Foundationa, Alex Blania i Sam Altman.

Sam Altman Altman na turneji poziva na regulaciju umjetne inteligencije: Treba regulirati velike tvrtke poput OpenAI i Googlea, ne i startupove

Kako pojašnjavaju, Worldcoin se sastoji od digitalnog identiteta koji čuva privatnost (World ID) i, gdje zakoni to dopuštaju, digitalne valute (WLD).

Zainteresirani mogu preuzeti aplikaciju (World App), kako bi rezervirali svoj udio. Rezervacija je relativno jednostavna - zainteresirana osoba treba posjetiti Orb, biometrijski uređaj za verifikaciju, gdje će nakon skeniranja rožnice, dobiti svoj World ID, odnosno svoj virtualni identitet kojim će dokazati da je stvarna i jedinstvena osoba. Problem je samo što morate doći osobno do Orba kako bi odradili skeniranje. Orbovi se trenutno nalaze u 20 zemalja diljem svijeta, a nama najbliži je u Berlinu.

No, upravo to skeniranje očne jabučice potaknulo je regulatore u Velikoj Britaniji da pomnije pogleda o čemu se točno radi i koliko takav zahvat zadire u privatnost korisnika.

Britansko regulatorno tijelo za podatke priopćilo je u utorak da će ispitati Worldcoin, projekt izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana u kojem korisnici daju svoje skeniranje šarenice u zamjenu za digitalnu identifikaciju i besplatnu kriptovalutu. Za sad se u sklopu beta projekta prijavilo oko dva milijuna korisnika.

Primjećujemo pokretanje Worldcoina u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje ćemo se raspitivati, rekao je Reutersu glasnogovornik Ureda povjerenika za informacije.

Worldcoin neće biti dostupan ni u SAD-u, iako je moguće skenirati očnu jabučicu. Kako su napisali iz Worldcoin Foundationa, zbog regulatornih nadzora, kriptovaluta za sad neće biti dostupna u SAD-u, no uvjereni su da je to samo privremena prepreka.

A što će oni koji se odluče priključiti moći napraviti s Worldcoinom? Pa u tvrtki su uvjerni da će projekt biti profitabilan te da će Worldcoin postati jedna od svjetskih kriptovaluta. Tvrtka bi zadržala oko 20 posto svih tokena koje izdaje, a njihovu vrijednost bi iskoristila za financiranje početnog razvoja protokola, razvoj i održavanje ekosustava, ali i proizvodnju "orbova" za skeniranje očiju.

Worldcoin, kojim se već trguje na najvećoj svjetskoj kriptoburzi, Binanceu, nakon službenog početka projekta, zabilježio je rast, da bi potom pao. S obzirom na to da se radi o relativno novoj kriptovaluti, iz Binancea upozoravaju da mu se cijena izuzetno brzo mijenja te da ulagači budu svjesni rizika.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti