Altman na turneji poziva na regulaciju umjetne inteligencije: Treba regulirati velike tvrtke poput OpenAI i Googlea, ne i startupove

Altman je i u Indiji pozvao na regulaciju velikih tvrtki koje se bave razvojem umjetne inteligencije i usporedio regulaciju AI s onom nuklearne energije.

Martina Čizmić | 08.06.2023. / 10:23

Sam Altman (Foto: Afp)

 Šef OpenAI-a posljednjih je tjedana na turneji diljem svijeta, na kojoj otvoreno govori o prednostima i potencijalnim manama umjetne inteligencije. Nakon što je obišao Europu i otvoreno pozvao na regulaciju tvrtki koje razvijaju umjetnu inteligenciju, na konferenciji u indijskom New Delhiju, pojasnio je na što je točno mislio.

Izričito smo rekli da ne bi trebala postojati regulacija za manje tvrtke. Jedina regulacija koju smo tražili je ona za nas i veće, rekao je Sam Altman na događanju u organizaciji Economic Timesa.

Sam Altman, OpenAI Šef OpenAI-ja i ChatGPT-a ima važnu poruku za Europu: "Stvarno to želimo"

Vlade diljem svijeta moraju razmisliti o regulaciji velikih kompanija kao što su OpenAi i Google na način koji neće usporiti inovacije i onemogućiti pozitivne ekonomske učinke koji bi mogli nastati od razvoja umjetne inteligencije. OpenAI je fokusiran na istraživanje i uporabu opće umjetne inteligencije, ali i da njeno korištenje bude odgovorno i donese što je veće prednosti svijetu, istaknuo je Altman.

Naglasio je kako takve tehnologije, ali i pravna regulativa oko tih tehnologija, utječe na sve.

Moramo postaviti sustav, koji će nam omogućiti da nadziremo ljude koji to rade, da im možemo izdavati dozvole. Možemo imati i sigurnosne testove koja bi morali proći prije nego što upogonite te sustave, pojasnio je.

Sam Altman Već treba razmišljati o upravljanju superinteligencijom: Hoće li donijeti utopističku budućnost ili će zaprijetiti našoj egzistenciji?

Još je jednom naglasio kako je umjetna i generativna inteligencija primjer revolucionarne tehnologije koja bi mogla doprinijeti razvoju čovječanstva, ali i potencijalno, dovesti do uništenja.

Moramo biti snaga koja će pomoći u upravljanju tim rizicima, tako da svi možemo uživati u prednostima te tehnologije.

Priznao je kako je svjestan potencijale zloupotrebe umjetne inteligencije, koja bi mogla dovesti do ozbiljnih geopolitičkih implikacija. Istaknuo je kako će generativna umjetna inteligencija morati biti pažljivo regulirana te je tu regulaciju usporedio s ono kakvu Međunarodno agencija za atomsku energiju provodi kad je u pitanju nuklearna energija.

Zanimljivo, Altman je uvjeren kako će u sljedećih nekoliko godina nuklearna fizija postati izuzetno važna u svijetu, jer više neće biti samo eksperiment u laboratoriju, nego nevojeroatno jeftin izvor energije na globalnoj razini. S obzirom na to da je i sam uložio u startup koji radi upravo na tome, Helion, Altman očito ima dobre informacije.

Sam Altman Šef OpenAI-a smatra da je potrebna regulacija umjetne inteligencije

Stoga ne iznenađuje da Alman smatra kako će, uz umjetnu inteligenciju, upravo jeftina energija biti ključna stvar koja će svijetu pomoći da postane bogatiji i poboljšati uvjete života.

Altman je otkrio i kako OpenAI trenutno ne radi na novoj verziji svoje AI, ChatGPT.

Imamo još puno posla prije GPT-5. Za to je potrebno puno vremena, a mi još nismo ni blizu, ponovio je Altman.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti