Šef OpenAI-ja i ChatGPT-a ima važnu poruku za Europu: "Stvarno to želimo"

Aako je vjerovati riječima šefa OpenAI-ja Sama Altmana, ta tvrtka ne želi napustiti EU. Dapače, žele učiniti sve da ostanu i pružaju usluge i Europljanima.

Branimir Vorša | 31.05.2023. / 16:00

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

Sam Altman, šef OpenAI-ja, tvrtke kreatora trenutno najpopularnijeg AI chatbota ChatGPT-a, nedavno je obišao nekoliko europskih zemalja, sudjelujući u raspravama s političarima i istražujući potencijalne lokacije za OpenAI-jev ured u Europi.

Stvarno nam treba ured u Europi... Također ga stvarno želimo, poručio je Altman. Nadalje je spomenuo da je, prema nadolazećem Zakonu o umjetnoj inteligenciji Europske unije, prisutnost u EU obavezna za tvrtke čiji su korisnici smješteni u Uniji, s nacionalnim nadzornim tijelima odgovornima za provedbu te uredbe. Mjesto sjedišta takvih tvrtki odredit će zemlju članicu koja nadzire provedbu navedene uredbe.

Sam Altman Altman iznenadio mnoge: ChatGPT mogao bi prestati raditi u Europi

Toplo primljen posvuda u EU

Što se tiče OpenAI-jevog ChatGPT-a, Altman je priznao, i optimizam, i tjeskobu koje je taj AI chatbot stvorio. Dok su se neki čudili vještini alata... drugi strahuju da bi se mogao koristiti za stvaranje gomile automatiziranih dezinformacija... ili čak ostaviti milijune ljudi bez posla, rekao je Altman.

Altman je bio toplo primljen od političara koji su izrazili želju da ugoste OpenAI-jev AI laboratorij. Francuski ministar digitalnih znanosti Jean-Noël Barrot pročitao je opis Altmana koji je generirao ChatGPT prije nego što je Francusku predstavio kao veliku AI zemlju.

Altman je u Velikoj Britaniji imao brifing s britanskim dužnosnicima nacionalne sigurnosti, a osoba upoznata s njegovim razgovorom s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, opisala je Sunaka kao "poniznog" u razgovoru s Altmanom.

Altman ima i zemlju favorita u EU

Altman, međutim, još uvijek razmatra mjesto za novi ured. Kada biste morali birati samo na temelju talenta za istraživanje umjetne inteligencije, odabrali biste Francusku... Ali bio sam jako impresioniran talentom i energijom posvuda, rekao je.

OpenAI zapravo već ima osoblje koje radi u Londonu i ta je tvrtka osnovala podružnicu u Velikoj Britaniji u rujnu 2022. godine.

Roboti ubojice Još jedno apokaliptično upozorenje: AI predstavlja prijetnju za čovječanstvo poput nuklearnog rata

Otklanjanje sumnji

Altman se osvrnuo na izvješća koja sugeriraju da bi OpenAI mogao napustiti EU, ako Zakon o umjetnoj inteligenciji postane težak. Planiramo se pridržavati... Želimo ponuditi usluge u Europi... Samo želimo biti sigurni da smo tehnički sposobni, pojasnio je šef OpenAI-ja. Altman je izrazio zadovoljstvo produktivnim razgovorima s EU vlastima o toj temi.

Što se tiče Zakona o umjetnoj inteligenciji, Altman je izrazio potporu zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je istaknuo izazove jamčenja svakog sadržaja zaštićenog autorskim pravima, koji se koristi u modelima umjetne inteligencije. Predložio je alternativni pristup. Svaki put kad pitate, 'Želim pjesmu u stilu Beatlesa', to bi bilo jasno, pojasnio je.

Altman je zadržao optimističan pogled na Zakon o umjetnoj inteligenciji i izrazio spremnost na suradnju s kreatorima politika EU-a. OpenAI namjerava sudjelovati u prvom EU sandboxu u Španjolskoj za testiranje usklađenosti s propisima.

Izvor: Politico

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti