Altman iznenadio mnoge: ChatGPT mogao bi prestati raditi u Europi

Europska unija aktivno radi na stvaranju pravnog okvira za razvoj umjetne inteligencije, što bi bio prvi takav zakon u svijetu.

Martina Čizmić | 26.05.2023. / 14:50

Sam Altman (Foto: Afp)

Šef OpenAI-a, Sam Altman, veoma je glasan u zagovaranju korištenja umjetne inteligencije u svim sferama života. ChatGPT, koji je OpenAI godinama razvijao, oduševio je milijune diljem svijeta, ali i pokrenuo cijeli niz pitanja vezanih uz regulaciju razvoja i korištenja umjetne inteligencije.

No, čini se kako bi upravo korištenje ovog alata pogonjenog umjetnom inteligencijom moglo biti dovedeno u pitanje u Europi. Tijekom svoje "turneje" po Europi, Altman je novinarima otkrio kako postoji mogućnost da ChatGPT prestane raditi u Europskoj uniji, ako bude prihvaćen aktualni prijedlog Akta o umjetnoj inteligenciji.

Eric Schmidt Bivši izvršni direktor Googlea upozorava: Umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju

Pokušat ćemo se pridržavati pravila, ali ako ne možemo, prestat ćemo raditi. Detalji su zaista važni, rekao je novinarima Altman.

Podsjetimo, Europska unija aktivno radi na stvaranju pravnog okvira za razvoj umjetne inteligencije, što bi bio prvi takav zakon u svijetu. Nakon rasprave u Europskom parlamentu, Akt o umjetnoj inteligenciji trebao bi se naći na usvajanju do kraja lipnja.

Altmana navodno brine da bi sustavi poput ChatGPT-a u europskom zakonu mogli biti označeni kao "visoko rizični" što bi posljednično značilo da bi OpenAI morao ispuniti cijeli niz zahtjeva vezanih uz sigurnost i transparentnost.

Naime, prema predloženim pravilima, sustavi umjetne inteligencije koji su označeni kao "visoko rizični" i čija bi upotreba "stvorila neprihvatljiv rizik", bili bi zabranjeni. Kao primjer navodi se tip sustava koji se koristi u Kini i koji ima društveno bodovanje.

Pravila također zahtijevaju od tvrtki koje stvaraju umjetnu inteligenciju da prilikom dizajniranja tih modela unesu opciju koja sprječava generiranje ilegalnog sadržaja te da objave podatke o zaštićenim autorskim pravima koje se koriste za obuku.

Sam Altman Šef OpenAI-a smatra da je potrebna regulacija umjetne inteligencije

Zanimljivo, Altmanovi argumenti u suprotnosti su onim što je izjavio pred američkim Senatom, gdje je istaknuo kako bi trebala postojati vladina agencija koja bi nadzirala projekte umjetne inteligencije koji su nadišli određene razine sposobnosti. Predložio je da se tvrtkama dodijele licence koje bi se oduzimale ukoliko tvrtke prekrše sigurnosna pravila.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti