“Najbliži i najlojalniji prijatelj”: Na desetu godišnjicu smrti, Jony Ive prisjetio se Stevea Jobsa

Ive i Jobs imali su specifičan odnos, a kako je napisao Ive, prvenstveno ih je povezala velika znatiželja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2021. / 16:35

Jony Ive i Tim Cook (Foto: AFP)

Na današnji dan prije deset godina preminuo je Steve Jobs. Njegovo nasljeđe puno je veće od samih proizvoda kojih su na neki način promijenili svijet u kojem živimo te ga mnogi smatraju najvećim vizionarom ovog stoljeća.

Iako ga je na mjestu prvog čovjeka Applea zamijenio Tim Cook, Apple nikada ne bi postigao ovakav uspjeh da nije bilo jednog drugog čovjeka -Jonyja Ivea. Glavni Appleov dizajner potpisuje dizajn gotovo svih najvažnijih proizvoda koje je kompanija predstavila poput Macova, iPoda, iPhonea, iPoda i drugih te su on i Jobs bili savršen uigran tandem čija je poveznost bila puno veća od pukog poslovnog odnosa.

Steve Jobs (Foto: AFP) Deset godina od smrti Stevea Jobsa: Apple je izgubio auru inovativnosti, no postali su stroj za profit

Na desetu godišnjicu Jobsove smrti, Ive je u Wall Street Journalu objavio emotivno pismo u kojem se sjetio kolege i, prije svega, prijatelja s kojim je udario temelje kompaniji čija tržišna vrijednost danas iznosi nevjerojatnih 2,3 bilijuna dolara.

Mislim o Steveu svaki dan, napisao je u svom prvom javnom obraćanju nakon njegove smrti, objasnivši specifičan odnos koji su imali. Za Stevea je rekao kako je to bio njegov najbliži i najlojalniji prijatelj s kojim je zajedno radio gotovo 15 godina i s kojim je većinu dana zajedno ručao i popodneva provodio u dizajnerskom studiju. To su bila neka od najsretnijih, najkreativnijih i najzabavnijih dana mog života, napisao je za WSJ Ive.

Pohvalio je način na koji je Jobs gledao na svijet i način na koji je razmišljao, a zanimljivo je da ih nije povezao dizajn, već - zajednička znatiželja. Naime, za Jobsa kaže da je imao nezasitnu znatiželju prema životu i gomilanju znanja te je upravo ta zajednička znatiželja bila temelj njihove produktivne suradnje. Također, spomenuo je i njegovo duboko razumijevanje kreativnog procesa, što mu je pomoglo prilikom donošenja odluka i razmišljanja o novim proizvodima. Steve Jobs zaista je vjerovao da stvaranjem nečeg velikog za ljude, nečeg što nas osnažuje i što je lijepo i ima kulturnu važnost, izražavamo našu zahvalnost i ljubav za čovječanstvom, objasnio je Jobsov način razmišljanja.

Slika nije dostupna Slažete li se? Po Timeu, ovo je najvažniji gadget predstavljen u proteklih 10 godina

Zadnje riječi koje mu je Jobs uputio bile su da će mu nedostajati zajednički razgovori, a isto razmišlja i Ive: Steve mi zaista nedostaje i uvijek će mi nedostajati mogućnost razgovora s njim.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti