Nakon što je jučer cijena dionice Applea premašila 467,77 dolara, Apple je postao prva američka kompanijama čija je tržišna vrijednost premašila 2 bilijuna dolara. Iako je do kraja dana cijena dionice pala i povukla Appleovu vrijednost ispod 2 bilijuna, Cookova kompanija ušla je u povijest te bi već danas ponovno mogao uslijediti porast cijene dionice itržišne vrijednosti.

Tim Cook i Apple Watch Series 4 (Foto: AFP) Nakon jeftinijeg telefona, Apple priprema i cjenovno pristupačni pametni sat?

S obzirom na to da živimo u doba pandemije i najveće financijske i zdravstvene krize tijekom posljednjih desetljeća, Appleove brojke čine se prilično nevjerojatnima. Samo tijekom ove godine cijena dionice porasla je za više od 50 posto, a s velikim porastom dionica mogu se pohvaliti i druge tehnološke kompanije. Razlog je velika potražnja za hardverom, softverom i uslugama bez koje ne bi mogli raditi od kuće, odnosno veliko povećanje online trgovine i dostave na čemu je najviše profitirao Amazon koji bi također u budućnosti mogao premašiti dva bilijuna.

Što se Applea tiče, mnogi su se pitali može li kompanija nakon smrti Steva Jobsa nastaviti istim pozitivnim smjerom, no danas više nitko ne sumnja u Tima Cooka i njegove liderske mogućnosti. Tijekom godina povukao je sve prave poteze, predstavio nove uređaje poput Apple Watcha te se fokusirao na usluge i servise od kojih kompanija danas također okreće milijarde dolara. U budućnosti možemo očekivati daljnju veliku potražnju za Appleovim telefonima, kao i za pametnim satovima - pogotovo ako predstave jeftiniji Apple Watch SE, a namjeravaju povezati pretplate različitih servisa (glazbeni, video i gamerski servis te iCloud) te navodno predstaviti novi pretplatnički servis za ljubitelje fitnessa.

No budućnost nosi i brojne izazove - od regulatornih (s kakvim se suočavaju i druge tehnološke kompanije) pa do potencijalnih problema s trgovinom aplikacija App Store. Mnogi developeri i kompanije, uključujući Spotify i Epic Games, nisu zadovoljni što im Apple uzima 30 posto od prodaje, tj. pretplata te korisnicima onemogućuje zaobilaženje plaćanja te pretplate izvan App Storea. Nakon što je to Epic napravio s Fortniteom, Apple je izbacio tu popularnu igru iz svoje trgovine aplikacija, zbog čega je gamerska kompanija podigla tužbu protiv Applea.

Slika nije dostupna Procurili Appleovi planovi za jesen: Kreću u osvajanje potpuno novog tržišta

Slika nije dostupna Apple i Google izbacili Fortnite iz trgovina aplikacija za iPhone i Androide

Tehnološki mediji, govoreći o prošlosti i budućnosti Applea, spominju kako je tvrtka zaradila prvi bilijun na krilima prodaje hardvera, u pohodu na drugi bilijun pomogli su im servisi i usluge te se pitaju što je sljedeća velika stvar koja bi ih mogla odvesti do tržišne vrijednosti od 3 bilijuna dolara.

Izvor: Market Watch


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju