Na snagu stupio Europski akt o čipovima: Evo što to znači

EU je u izradu Akta o čipovima krenula nakon što je tijekom pandemije COVID-19 došlo do ozbiljnih poremećaja na tržištu poluvodiča i u cijelokupnom opskrbnom lancu.

Martina Čizmić | 21.09.2023. / 15:24

Čipovi (Foto: Getty Images)

Danas na snagu stupa Europski akt o čipovima, opsežan skup mjera kojim EU želi osigurati sigurnosti opskrbe, otpornost i tehnološko vodstvo u poluvodičkim tehnologijama i primjenama.

Poluvodiči su osnovni sastavni dijelovi digitalnih i digitaliziranih proizvoda. Od pametnih telefona i automobila, preko kritičnih aplikacija i infrastrukture za zdravstvo, energetiku, obranu, komunikacije i industrijsku automatizaciju, poluvodiči su ključni za moderno digitalno gospodarstvo. Također su u središtu snažnih geostrateških interesa i globalne tehnološke utrke.

Čipovi Postignut dogovor o europskom Aktu o čipovima, ključni preduvjet europske strateške tehnološke neovisnosti

Kako ističu iz EU, Europski akt o čipovima ojačat će proizvodne aktivnosti u Uniji, potaknuti europski ekosustav dizajna i podržati povećanje i inovacije u cijelom lancu vrijednosti. Europska unija želi udvostručiti svoj trenutni globalni tržišni udio na 20 posto 2030. godine.

Europski akt o čipovima sastoji se od tri glavna stupa - Inicijative "Čipovi za Europu" kojom se jača tehnološko vodstvo Europe i koja će biti podržana s 3,3 milijardi eura; poticanje javnih i privatnih ulaganja u proizvodne pogone za proizvođače čipova i njihove dobavljače; te mehanizam koordinacije između država članica i Komisije za jačanje suradnje. 

Danas također na snagu stupa Uredba o zajedničkom pothvatu za čipove, čime se omogućuje početak provedbe glavnog dijela Inicijative. S radom kreće i Fond za čipove te novoosnovani Europski odbor za poluvodiče koji će biti ključna platforma za koordinaciju između Komisije, država članica i dionika.

Podsjetimo, EU je u izradu Akta o čipovima krenula nakon što je tijekom pandemije COVID-19 došlo do ozbiljnih poremećaja na tržištu poluvodiča i u cijelokupnom opskrbnom lancu. Zaključeno je kako Europa mora smanjiti svoju ovisnost o vanjskim dobavljačima (prije svega Kini) te više ulagati u stvaranje europske industrije poluvodiča. Sektor poluvodiča karakterizira intenzivna aktivnost istraživanja i razvoja, s prvoklasnim tvrtkama koje reinvestiraju više od 15 posto svojih prihoda u istraživanje tehnologija sljedeće generacije. Europa je vrlo dobro pozicionirana u pogledu materijala i opreme potrebnih za rad velikih tvornica za proizvodnju čipova, s mnogim tvrtkama koje igraju bitne uloge u opskrbnom lancu. Unatoč tome, na globalnom tržištu europski čipovi čine manje od 10 posto i ovise o dobavljačima izvan EU. Stoga je zaključeno da bi, u slučaju ozbiljnog poremećaja globalnog opskrbnog lanca, postojao rizik da bi se europski industrijski sektori mogli iscrpiti u kratkom vremenu, što bi zaustavilo europske industrije.

Slika nije dostupna Ressler: Akt o čipovima prilika je da Europa, ali i Hrvatska postanu konkurentnije i inovativnije na svjetskom tržištu

Već u srpnju 2021. Komisija je pokrenula Industrijski savez za procesore i poluvodiče , okupljajući poduzeća, predstavnike država članica, akademsku zajednicu, korisnike, kao i istraživačke i tehnološke organizacije s ciljem da se utvrde trenutni nedostaci u proizvodnji mikročipova i tehnologije razvoj koji je potreban kako bi tvrtke i organizacije napredovale, bez obzira na njihovu veličinu.

U lipnju 2023. najavljen je novi važan projekt od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) o mikroelektronici i komunikacijskim tehnologijama koji uključuje 14 država članica, s 56 poduzeća, uključujući mala i srednja poduzeća ('SME') i novoosnovana poduzeća, koja provode 68 projekata. Države članice osigurat će do 8,1 milijardu eura javnih sredstava, za koje se očekuje da će otključati dodatnih 13,7 milijardi eura privatnih ulaganja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti