Microsoft priprema svoja prva AI računala

Microsoft priprema nove modele svojih prijenosnih računala, a fokus na njima bit će na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2023. / 09:19

Microsoft Surface (Foto: Afp)

Nakon što je tržište osobnih računala protekle dvije godine bilo u crvenom, uz veliki pad prodaje, analitičari za sljedeću godinu očekuju oporavak tržišta i ponovno povećanje potražnje za PC-ima. Jedan od razloga za to trebala bi biti i umjetna inteligencija, odnosno sve veći broj računala s podrškom za AI čiji bi mogućnosti trebale privući poslovne i privatne korisnike.

Windows 11 Nakon 2 godine pada, analitičari očekuju promjene na tržištu osobnih računala u 2024.

Za takvu budućnosti u kojoj će tržištem dominirati računala s AI opcijama priprema se i Microsoft. Na mreži su se tako pojavile informacije kako ovaj tehnološki gigant za sljedeću godinu planira novu generaciju svojih Surface računala u kojima će veliki naglasak staviti upravo na umjetnu inteligenciju.

Nadolazeći modeli Surface Pro 10 i Surface Laptop 6, čije predstavljanje očekujemo tijekom proljeća, bit će dostupni u verzijama s 14.-om generacijom Intelovih čipova te u verziji s Qualcommovim čipovima. Modeli s novim Snapdragon X čipovima bit će dizajnirani primarno za pokretanje opcija baziranih na AI koje će biti dostupne u budućim verzijama Windowsa. Iako je fokus na umjetnoj inteligenciji, ova računala će donijeti i hardverska poboljšanja, bolje i izdržljivije baterije, a veliki naglasak na njima bit će stavljen i na sigurnost

Od modela Surface Pro 10 očekujemo ekran rezolucije 2880 x 1920 piksela, a navodno će biti dostupna i verzija s ekranom niže rezolucije koja bi trebala biti cjenovno povoljnija. Prema neimenovanim, ali pouzdanim novinarskim izvorima, računalo bi trebalo imati zaobljene uglove, novi Type Cover te posebnu tipku za aktivaciju Windows Copilota. Nakon ove verzije Microsoft navodno priprema i još veću nadogradnju za 2025. godinu, kada bi trebali predstaviti i novu generaciju Surface Laptop Studia.

Model Surface Laptop 6 trebao bi biti dostupan u dvije verzije - s ekranom dijagonale 13,8 inča te s dijagonalom 15 inča. Također se očekuju zaobljeni rubovi i manji okviri oko ekrana, a očekujemo i 2 USB-C i jedan USB-A utor, kao i dodatni utor za punjenje.

Windows 11 Sljedeće godine očekujemo novu verziju Windowsa, a na tržište stižu i AI osobna računala

Prema informacijama s Windows Centrala, Microsoft će ova računala predstaviti kao svoja prva prava AI računala, a nije teško zaključiti kako će i druge kompanije krenuti njihovim smjerom. Već početkom sljedeće godine na tradicionalnom najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) možemo očekivati nove modele računala u kojima će veliki naglasak biti upravo na njihovim AI opcijama.

Izvor: Windows Central

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti