Nakon 2 godine pada, analitičari očekuju promjene na tržištu osobnih računala u 2024.

Sljedeće godine broj prodanih osobnih računala trebao bi porasti u odnosu na prodaju 2023.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2023. / 15:39

Windows 11 (Foto: Microsoft)

Nakon što je potražnja za osobnim računalima značajno porasla tijekom pandemije, uslijedio je pad. I to veliki. Prema podacima analitičke kompanije IDC, 2022. godine ovo je tržište bilo u minusu većem od 16 posto u odnosu na godinu ranije, a slična su predviđanja i za ovu godinu. Prema tim podacima, pad prodaje na tržištu osobnih računala u 2023. godini trebao bi iznositi 13,8 posto, pri čemu će potražnja biti najmanja u obrazovnom sektoru (pad od 15,4 posto), a nešto malo manja u komercijalnom sektoru (12,2 posto).

Mozak i računala, ilustracija Uspjeli su! Znanstvenici stvorili hibridno bioračunalo koje se sastoji od ljudskog mozga i računala

U posljednjem tromjesečnom razdoblju ove godine pad isporuka osobnih računala u odnosu na treći kvartal 2022. godine iznosio je 7,2 posto te je isporučeno 68,5 milijuna, što je bolje od ranijih očekivanja analitičara. Na situaciju na tržištu ove godine utjecali su loši makroekonomski uvjeti pa se i u posljednjem kvartalu ove godine očekuje pad potražnje za osobnim računalima, što bi trebao biti osmi kvartal zaredom koji je ovo tržište završilo u crvenom.

Ipak, situacija bi se sljedeće godine trebala popraviti te se očekuje kako će broj isporučenih osobnih računala u 2024. biti veći u odnosu na ovu godinu za više od 3 posto. Više je razloga za to.

Prema analitičaru Jayu Chou iz IDC-a, jedan od razloga je što će se sljedeće godine mnogi odlučiti na zamjenu svojih starijih komercijalnih računala, u čemu će važan faktor biti i tranzicija na Windows 11. Također, sljedeće godine Microsoft možda predstaviti i Windows 12 tako da bi ova verzija njihova operativnog sustava mogla dodatno utjecati na povećanje potražnje za računalima, a kao još jedan razlog Chou je istaknuo i kontinuiranu evoluciju potrošačkog tržišta.

Superračunalo, ilustracija Britanija ulaže 300 milijuna funti u dva superračunala

Na ovo tržište utjecat će i umjetna inteligencija, odnosno računala koja će imati različite AI mogućnosti. Takvi će PC-ji prvo biti namijenjeni poslovnom sektoru, a naknadno će biti sve zanimljiviji i običnim korisnicima te bi do 2027. AI PC-ji trebali zauzimati oko 60 posto tržišta.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti