Uspjeli su! Znanstvenici stvorili hibridno bioračunalo koje se sastoji od ljudskog mozga i računala

Bioračunalo je moglo prepoznati različite glasove, a istraživači se nadaju da bi takva računala u budućnosti mogla zamijeniti životinje u istraživanju mozga.

Martina Čizmić | 12.12.2023. / 10:48

Mozak i računala, ilustraacija
Mozak i računala, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dok mnogi strahuju od toga u kojem smjeru će se razvijati umjetna inteligencija, grupa istraživača iz SAD-a napravila je hibridno bioračunalo koje kombinira ljudski mozak i računalne sklopove. U prijevodu, uspjeli su napraviti takvo računalo koje koristi i snagu mozga i snagu klasičnih računalnih skopova. 

Svoj su uspjeh opisali u znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature Electronics, u kojem ističu kako bi se ova tehnologija mogla jednog dana integrirati u sustave umjetne inteligencije (AI) ili činiti temelj poboljšanih modela mozga u neuroznanstvenim istraživanjima.

Halucinacije, ilustracija Hrvatski znanstvenik napravio još jedan korak ka otkrivanju zašto čujemo glasove kojih nema

Koautor studije Feng Guo, bioinženjer sa Sveučilišta Indiana, pojasnio je kako su sustav nazvali Brainoware. Sustav uključuje moždane organoide — snopove ljudskih stanica koje oponašaju tkivo, a koji se inače koriste u istraživanjima. Organoidi su napravljeni od matičnih stanica koje su pretvorene u neurone, slične onima koji se nalaze u našem mozgu.

I AI i mozak oslanjaju se na prolazak signala oko mreže međusobno povezanih čvorova, poznatih kao neuronska mreža. Htjeli smo provjeriti možemo li iskoristiti biološku neuronsku mrežu unutar moždanog organoida za računalstvo, pojasnio je ideju iza istraživanja Guo.

Umjetna inteligencija Grupa znanstvenika želi spojiti umjetnu inteligenciju i mozak, a upravo je dobila prilična sredstva od vlade

Istraživači su, kako bi napravili Brainoware sustav, postavili jedan organoid na ploču koja sadrži tisuće elektroda kako bi povezali mozgak s električnim krugovima. Zatim prevode informacije koje žele unijeti u električne impulse koje šalju organoidu. Reakciju moždanog tkiva bilježi senzor i 'dekodira' pomoću algoritma strojnog učenja koji može identificirati informacije na koje se odnosi.

Kako bi testirali mogućnosti Brainowarea, tim je upotrijebio ovu tehniku ​​za prepoznavanje glasa trenirajući sustav na 240 snimaka govora osam ljudi, prevodeći zvuk u električni impuls kako bi ga isporučio organoidu. Mini mozak je drugačije reagirao na svaki glas, generirajući drugačiji obrazac neuralne aktivnosti. AI je naučio tumačiti te odgovore kako bi identificirao govornika. Nakon obuke, sustav je mogao identificirati glasove s točnošću od 78%.

Kako ističu istraživači, studija potvrđuje neke ključne ideje koje bi na kraju mogle omogućiti stvaranje pravog biološkog računala. Prethodni eksperimenti pokazali su da samo dvodimenzionalne kulture neuronskih stanica mogu obavljati slične zadatke, ali ovo je prvi put da je to pokazano u trodimenzionalnom moždanom organoidu.

Slušanje glazbe, ilustracija Koja će pjesma biti hit? Vaš mozak i umjetna inteligencija to znaju odmah

Kombinacija organoida i računala mogla bi omogućiti istraživačima da iskoriste brzinu i energetsku učinkovitost ljudskog mozga za AI, kaže Guo.

Tehnologija bi se također mogla koristiti za proučavanje mozga, modeliranje i proučavanje neuroloških poremećaja, poput Alzheimerove bolesti, ali i testiranje utjecaja različitih načina liječenja. Istraživači se nadaju da bi takvi sustavi, jednog dana, mogli zamijeniti životinjske mozgove u testiranjima. 

Guo ističe da je sljedeći korak utvrditi mogu li se i kako moždani organoidi prilagoditi za obavljanje složenijih zadataka te njihovo projektiranje da budu stabilniji i pouzdaniji.

To će biti ključno ako se žele ugraditi u silicijske mikročipove koji se trenutno koriste u računalstvu s umjetnom inteligencijom, kaže.

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti