Imat će pristup fotografijama, videozapisima, povijesti surfanja: Googleov AI mogao bi znati baš sve o korisnicima

Novi projekt zamišljen je poput ChatGPT-a, no Googleov AI alat već bi znao sve o korisnicima, njihovim prijateljima, poslu, životnim navikama…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2023. / 11:36

Uhođenje (Foto: Getty Images)

 Jedan od čestih izraza koji se veže uz najpopularniju tražilicu na svijetu je da nas poznaje bolje i od naših najbližih jer, zahvaljujući praćenju svega što radimo na internetu,Google zna što volimo, jedemo, da li vježbamo, zna koju glazbu slušamo itd. No to nije ništa u odnosu na ono o čemu razmišljaju u Googleu, o novom alatu, odnosno opciji baziranoj na umjetnoj inteligenciji koja bi zaista mogla imati potpun uvid u sve što radimo u našim životima.

  Google Neugodan trenutak za Google: Priznali da su "uredili" video koji slavi Geminijeve mogućnosti

Kako su to komentirali iz Googlea na internom sastanku, njihova alat bio bi poput ChatGPT-a, uz razliku da bi taj alat u potpunosti poznavao ljude i njihove živote i navike te bi im mogao davati prijedloge, savjete i slično koji bi bili personalizirani isključivo za njih. Taj novi proizvod o kojem se još raspravlja unutar Google, tako da nije poznato hoće li kompanija zaista krenuti u njegov razvoj, nazvan je Project Ellmann i trebao bi pružiti “ptičju perspektivu života korisnika”.

Googleova umjetna inteligencija tako bi imala uvid u fotografije i videa pohranjena unutar njihove aplikacije Google Photo, kao i uvid u korisničke navike surfanja mrežom i slično.

Različiti su primjeri načina na koji bi se takav oblik AI-a mogao koristiti. Tako možete pitati taj AI alat za savjet što kupiti vašem partneru/partnerici za Božić. Kako Google već ima uvid u brojne fotografije vaših partnera pa zna kakvu odjeću nose, kakvu glazbu slušaju i slično, umjetna inteligencija može dati prijedlog neke majice ili kape s logo omiljenog kluba i slično. Možete upitati Google i recept hrane koja bi vam se mogla svidjeti, a kako AI već zna kakav tip hrane volite (npr. talijansku ili grčku hranu), može dati takav prijedlog.

Načini na koji bi se Project Ellmann mogao iskoristiti su brojni i, u mnogim slučajevima, zaista bi ljudima mogao olakšati živote i pomoći im u donošenju nekih odluka. No pitanje je tko bi tako nešto želio, odnosno tko želi u potpunosti žrtvovati privatnost i pustiti Googleovu AI u sve sfere svojih života i intime, samo kako bi naknadno mogli razgovarati s nekakvim chatbotovima koji vas poznaju bolje i od vaših cjeloživotnih prijatelja.

  Robot doktor Znanstvenici upozoravaju: Savjete o korištenju lijekova ne tražite od umjetne inteligencije

Malo tko bi na tako nešto pristao, no kako su iz Googlea komentirali za CNBC, ova kompanija odavno koristi AI u aplikacijama poput Google Photo kako bi im pomogla u pretraživanju fotografija i videa, a svima je dobro poznato kako Google ionako već sada zna sve o našim navikama surfanja. No zahvaljujući velikim jezičnim modelima, uključujući i nedavno predstavljen Gemini, sada su potencijal i mogućnosti puno veće i korisnicima mogu omogućiti još bolja iskustva.

Hoće li Project Ellmann jednom zaista zaživjeti, vidjet ćemo. Iz Googlea kažu kako su sada u fazi “ranog internog istraživanja” te će do konačne odluke hoće li krenuti u njegov razvoj proći neko vrijeme kako bi bili sigurni da će takva tehnologija zaista pomoći ljudima, pri čemu će njihova privatnost i sigurnost biti prioritet.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti