Neugodan trenutak za Google: Priznali da su "uredili" video koji slavi Geminijeve mogućnosti

Googleov Gemini AI suočava se s kritikama zbog navodno precijenjenih mogućnosti u promotivnoj video demonstraciji.

Branimir Vorša | 08.12.2023. / 12:46

Google
Google (Foto: Afp)

Google je nedavno predstavio Gemini, svoj najnoviji paket AI modela, no već su izronile optužbe za krivo predstavljanje u vezi s njegovom izvedbom. U Bloombergovom uredničkom komentaru, Parmy Olson kritizira Google zbog navodnog preuveličavanja Geminijevih sposobnosti u promotivnom videu, sugerirajući da bi mogao biti previše sposoban u odnosu na njegove stvarne performanse.

Šestominutni video prikazao je Geminijeve multimodalne značajke, kombinirajući govorne razgovorne upute s prepoznavanjem slika. Iako djeluje impresivno, Olson ističe ključno odricanje od odgovornosti u opisu videa na YouTubeu: Za potrebe ove demonstracije, latencija je smanjena, a Gemini izlazi su skraćeni radi sažetosti.

Sundar Pichai Alphabet predstavio Gemini: Umjetna inteligencija sposobna za sofisticiranije zaključivanje i razumijevanje informacija

Navedeno odricanje od odgovornosti izazvalo je zabrinutost, jer Olson otkriva da je Google na upit priznao da se video nije pojavio u stvarnom vremenu. Umjesto toga, korišteni su ispisi zaslona na kojima su napisani tekstualni upiti na koje je Gemini odgovarao.

To je sasvim drugačije od onoga što je Google naizgled sugerirao: da osoba može voditi glasovni razgovor s Geminijem i da taj AI u stvarnom vremenu odgovara na svijet oko sebe, piše Olson.

Dok tvrtke obično uređuju demo videozapise kako bi spriječile tehničke greške, Googleova povijest sumnjivih video predstavljanja, poput predstavljanja Duplexa, potakla je skepticizam. Olson sugerira da su Googleove akcije pokušaj odvraćanja pozornosti od Geminijevog percipiranog zaostajanja za OpenAI-jevim GPT-om.

Kao odgovor na optužbe, Google je branio autentičnost svoje demonstracije. Oriol Vinyals, potpredsjednik odjela za istraživanje i dubinsko učenje u Googleovom DeepMindu i suvoditelj za Gemini, objasnio je da su sve korisničke upute i rezultati u videu stvarni, ali skraćeni radi sažetosti. Videozapis je imao za cilj prikazati potencijalna multimodalna korisnička iskustva s Geminijem i inspirirati programere, dodao je Vinalys.

Međutim, Olson tvrdi da Googleov pristup možda nije idealan. Kako bi istinski inspirirali programere i stekli povjerenje javnosti, predlaže da se novinarima i programerima omoguće izravno iskustvo proizvoda, po mogućnosti kroz malu javnu beta verziju. Takva bi transparentnost učinkovitije demonstrirala Geminijeve mogućnosti od pažljivo montiranih promotivnih videa, smatra Olson.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti