Znanstvenici upozoravaju: Savjete o korištenju lijekova ne tražite od umjetne inteligencije

U slučaju problema sa zdravljem, ne tražite rješenje na Googleu i od ChatGPT-a, već se javite svom doktoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2023. / 13:35

Robot doktor (Foto: Getty Images)

S predstavljanjem ChatGPT-a počelo je jedno potpuno novo razdoblje za umjetnu inteligenciju. Ova tehnologija pokazala se iznimno korisnom u brojnim industrijama, do te mjere da mnogi već strahuju da će im uzeti posao, a jedno od polja u kojima se AI pokazala prilično uspješnom jest i - medicina. Dok se ChatGPT pokazao uspješnijim i od nekih studenata u rješavanja ispita, drugi AI alati pokazali su se odličnim u dijagnozama na temelju rendgenskih snimki.

Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Robot na Rebru do sada obavio više od 400 operacija raka prostate

Usprkos tome, treba imati na umu kako, kada su u pitanju medicinske usluge i savjeti, o njima treba razgovarati s profesionalcima od krvi i mesa, odnosno doktorima, an ne algoritmima. Na to su ranije upozoravali i iz OpenAI-a čiji AI alat nije prilagođen za davanje preciznih medicinskim informacija te se ChatGPT nikako ne smije koristiti kao zamjena za liječničke savjete u slučaju nekakvih zdravstvenih problema. Nikada ne biste trebali koristiti naše modele za pružanje usluge dijagnostike ili liječenja ozbiljnih medicinskih stanja, stoji u pravilima korištenja ChatGPT-a.

Iako je to svima jasno, mnogi i dalje koriste AI alate kao i, naravno, Google, kako bi na temelju određenih simptoma saznali od čega boluju te kakvu terapiju i lijekove koristiti. A zašto to nikako nije dobro pokazuje i posljednje istraživanje farmaceuta sa sveučilišta Long Island.

Oni su s ChatGPT-em razgovarali o lijekovima i načinu njihova korištenja te je umjetna inteligencija na samo 10 od 39 postavljenih pitanja dala “zadovoljavajući odgovor”. Što se ostalih 29 pitanja tiče, odgovori ili nisu imali veze s upitom ili su bili nepotpuni, odnosno u potpunosti netočni. Sara Grossman, znanstvenica koja je sudjelovala u ovom istraživanju upozorila je sve pacijente, kao i sve u zdravstvenom sustavu da budu oprezni oko korištenja ChatGPT-a kao izvora za informacije vezane uz medicinu.

Robot doktor Izmišlja i griješi: Umjetna inteligencija daje potencijalno opasne savjete za liječenje bolesti

Ona je posebno naglasila jedan upit o utjecaju kombiniranja određena dva lijeka. Prema ChatGPT-u, nisu prijavljene nikakve nuspojave i posljedice kombiniranja korištenja tih lijekova, no to nije točno. Bez znanja o interakciji ovih lijekova, pacijent bi mogao imati neželjene posljedice koje su se mogle spriječiti, objasnila je Grossman kakve sve opasnosti može imati netočna informacija ChatGPT-a, a prenijeli su na The New York Postu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti