Google priprema naprednu verziju Barda koja neće biti besplatna

Svi koji žele koristiti naprednu verziju ovog chatbota trebat će pretplatu na Google One.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2024. / 12:00

Google Bard
Google Bard (Foto: Afp)

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Google je predstavio nekoliko nadogradnji svog AI chatbota Bard, uključujući i opciju odgovaranja na pitanja vezana uz videozapise na YouTubeu. Također, nedavno su predstavili i novi jezični model Gemini koji je sposoban, prema ljudima iz kompanije, za sofisticiranije zaključivanje i razumijevanje informacija.

Uhođenje Imat će pristup fotografijama, videozapisima, povijesti surfanja: Googleov AI mogao bi znati baš sve o korisnicima

Kompanija sada navodno priprema još napredniju verziju svog alata baziranog na umjetnoj inteligenciji nazvanu Bard Advanced. Developer Dylan Roussel na društvenoj mreži X ovu je verziju Barda opisao kao sposobniji veliki jezični model s naprednim matematičkim vještinama i razumijevanjem, a još su neki developeri pronašli kod koji sugerira da Google zaista priprema napredniju verziju Barda.

Bard Advanced bit će baziran na jezičnom modelu Gemini Ultra (riječ je o još boljem LLM-u u odnosu na Gemini Pro, na kojem je baziran običan Bard), a zanimljivo je kako ova verzija Googleova AI alata neće biti besplatna. Naime, Bard Advanced bit će dostupan samo pretplatnicima Googlea One, no postojat će period od tri mjeseca tijekom kojih će korištenje ovog chatbota biti besplatno. Nakon toga, oni koji budu zadovoljni s Bardom Advanced i žele ga nastaviti koristiti morat će plaćati mjesečnu ili godišnju pretplatu za Googleovu uslugu koja uključuje i dodatnu količinu prostora za pohranu podataka u njihovom oblaku.

YouTube Želite nešto više znati o videu s YouTubea? Sada o tome možete pitati Googleovu umjetnu inteligenciju

Među novitetima oko naprednijeg Barda Roussel je otkrio još jednu zanimljivost, a to je opcija Motoko putem koje bi korisnici mogli stvarati vlastiti AI botove. Prošle su godine iz OpenAI-a najavili kako će pretplatnici ChatGPT-a Plus dobiti mogućnost stvaranja vlastitih AI chatbotova, a ovaj tjedan očekujemo i lansiranje GPT Storea, trgovine alata bazirane na umjetnoj inteligenciji. Kakvi su Googleovi planovi s takvim AI alatima koje će korisnici sami moći razvijati nije poznato, odnosno hoće li korisnici moći dijelite te svoje alate s drugima ili će ih možda i oni moći prodavati i tako zarađivati.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti