Suosnivač Googlea priznao da su zabrljali s umjetnom inteligencijom: Odgovori na upite su “previše lijevi”

Brin je priznao kako su odgovori njihove umjetne inteligencije mnoge uznemirili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2024. / 15:40

Brin i Page (Foto: Afp)

Google, čini se, radi grešku za greškom na polju umjetne inteligencije. Kada su prvi put predstavili Barda, svog konkurenta ChatGPT-u, ovaj je chatbot pogriješio s jednim odgovorom, što je investitorima bio dovoljan znak kako Googleovci nisu napravili dobar posao te je kompanija nakon toga izgubila više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Slična je situacija zabilježena i s njihovim chatbotom Gemini koji je na tekstualne upite odgovarao s “woke fotografijama” povijesnih ličnosti i događaja. Nakon toga uslijedio je novi pad tržišne vrijednosti tvrtke, od čak 90 milijardi dolara.

Sundar Pichai Nakon nove pogreške koja ih je stajala 90 milijardi dolara, sve su glasniji zahtjevi za smjenom šefa Googlea

Izvršni direktor tvrtke Sundar Pichai te je pogreške nazvao potpuno neprihvatljivima, a one su samo dodatno pojačale glasine kako su kompaniji potrebne velike promjene, uključujući možda čak i novog CEO-a.

O problemima u kompaniji govorio je i njen suosnivač Sergey Brin koji je posjetio jedan hackaton u San Franciscu tijekom kojeg je komentirao situaciju u kompaniji. Brin kaže kako je Google “totalno zabrljao” AI generiranje fotografija putem Geminija, naglasivši kako su odgovori njihova chatbota “previše lijevi”. To je, definitivno i s pravom, uznemirilo mnoge ljude, komentirao je Brin te smatra kako je za tu situaciju krivo testiranje koje nije bilo temeljito kakvo bi trebalo biti.

Ipak, naglasio je kako to nije problem samo Googlea i Geminija, već i konkurentskih alata poput ChatGPT-a, Muskova Groka i drugih. Svaki model, ako se dovoljno potrudite, može generirati sadržaj upitne točnosti te dati prilično čudne odgovore, objasnio je Brin. Lažni odgovori, odnosno halucinacije i dalje su veliki problem, no njihov je broj sve manji, a Brin se veseli nastavku razvoja i treniranja AI koji će takve halucinacije smanjiti na gotovo nulu.

Gemini Korisnici ismijavaju Google: Evo što se dogodi kada se AI trenira u woke duhu

Nakon što su woke fotografije obišle virtualni svijet, a Google je pauzirao mogućnost generiranja AI fotografija, kompanija je značajno poboljšala svoj model koji je sada, prema Brinu, 80 posto bolji u stvaranju povijesno točnih fotografija. Kada se model dodatno poboljša, Google će ponovno lansirati svoj alat, a to će navodno biti uskoro.

Izvor: CNBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti