Nakon nove pogreške koja ih je stajala 90 milijardi dolara, sve su glasniji zahtjevi za smjenom šefa Googlea

Izvršni direktor Googlea dokazao se kao stabilan i učinkovit lider, no pitanje je može li istim tempom nastaviti i kada je u pitanju razvoj umjetne inteligencije, u čemu trenutačno zaostaju za konkurencijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2024. / 10:43

Sundar Pichai (Foto: Afp)

Je li ova liderska garnitura sposobna odvesti Google u novo razdoblje u kojem će dominirati umjetna inteligencija? Iako se čini kako trenutačno pozicija izvršnog direktora tvrtke Sundara Pichaija nije ugrožena, sve je više šuškanja online o potrebi za promjenama u Googleu, a jedna od tih promjena mogla bi uključivati i zamjenu CEO-a. Možda ne uskoro, ali ako se situacija ne promijeni, i to je opcija.

Umjetna inteligencija, ilustracija - 5 Otkriveno što zaposlenici Googlea misle o njihovu AI chatbotu: “Gori je od beskorisnosti”, a zbog njega bi netko mogao i poginuti

Sve do predstavljanja ChatGPT-a Pichai nije imao razloga za brigu. Preuzeo je poziciju izvršnog direktora Googlea 2015., a četiri godine nakon toga imenovan je i kao CEO Alphabeta, krovne kompanije koja uključuje više tvrtki, uključujući i sam Google. Kada je preuzeo tvrtku, njena tržišna vrijednost iznosila je nešto više od 400 milijardi dolara, a sada je veća od 1,7 bilijuna dolara. Opisuje ga se kao stabilnog i učinkovitog lidera, a naglašavaju se i njegove diplomatske vještine koje su važne pri komunikaciju s regulatorima.

Ipak, čini se kako se Pichai najbolje snalazi u stabilnim situacijama, kada njihova liderska pozicija na tržištu, što se pogotovo odnosi na tržište pretraživanja, nije ugrožena.

No kada se pojavi neka disrupcija na tržištu i stvari je potrebno ubrzati, tu nastaju problemi. Dovoljno se podsjetiti kako je Google požurio sa svojim AI chatbotom Bard, kao odgovorom na ChatGPT. Bard je na predstavljanju napravio jednu grešku koja je kompaniju stajala više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Slična se situacija ponovila nedavno. Pisali smo o problemima s fotografijama njihova AI alata Gemini koji je, kako su to sarkastično komentirali na brojnim tehnološkim medijima, treniran u woke duhu. Zbog grešaka koje je taj alat napravio - među inim, na upit o slikama pape prikazao je žene, dok je njemačke vojnike iz 2. svjetskog rata prikazao kao osobe tamne kože, ponovno je pala vrijednost dionica pa je tržišna vrijednost tvrtke smanjena za oko 90 milijardi dolara.

Promjena mentaliteta

Puno opasnije za Google je što je dio investitora izgubio povjerenje u tvrtku i njen menadžment, odnosno njihovu sposobnost za donošenjem brzih i učinkovitih odluka te se pokazalo da kompanija, kada je u pitanju AI, zaostaje za konkurencijom. Na probleme s woke fotografijama reagirao je i sam Pichai koji ih je nazvao potpuno neprihvatljivim te je i njemu jasno da su promjene potrebne.

Prema iskustvu nekih zaposlenika kompanije, uvođenje promjena u ovu tvrtku neće biti jednostavno zbog prevelike birokracije koja usporava razvoj novih proizvoda. Među brojnim komentarima koji su proteklih dana objavljeni, a prenose ih na Business Insideru, spominje se kako je to postao “nerješiv problem” za Google, dok se s druge strane poziva na promjenu mentaliteta u kompaniji. Umjesto s pozicije tržišnog lidera, Pichai mora nametnuti mentalitet izazivača u kojem je na prvom mjestu brz razvoj inovativnih proizvoda s kojima žele napraviti disrupciju i izazvati konkurenciju koja je, trenutačno, korak ispred njih, barem kada je u pitanju AI.

Sundar Pichai Čak niti šef Googlea nije u potpunosti svjestan načina na koji radi umjetna inteligencija

Ako u tome ne uspije te ako i dalje budu kaskali za konkurencijom u razvoju umjetne inteligencije, postoji mogućnost da današnje glasine o zamjeni CEO-a s vremenom postanu sve jače, odnosno da s vremenom netko drugi preuzme vodeću poziciju u kompaniji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti