Čak niti šef Googlea nije u potpunosti svjestan načina na koji radi umjetna inteligencija

U nedavnom intervjuu Sundar Pichai govorio je o umjetnoj inteligenciji, njenom razvoju, regulaciji i opasnostima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2023. / 15:43

Sundar Pichai (Foto: Afp)

Prvi čovjek Alphabeta i Googlea tijekom vikenda dao je intervju za CBS u kojem je glavni naglasak bio na umjetnoj inteligenciji. Napredak ove tehnologije u posljednje je vrijeme nevjerojatan, no uz brojne pozitivne stvari koji bi nam mogla donijeti, mnogi su zabrinuti oko negativnih posljedica AI-a, što se prvenstveno odnosi na brojne otkaze koje možemo očekivati, dok neki razmišljaju i puno lošijim scenarijima kakve smo mogli gledati u nekakvim apokaliptičnim filmovima.

Sundar Pichai Šef Googlea potvrdio radikalnu promjenu u načinu na koji ćemo u budućnosti pretraživati internet

Ono što možemo zaključiti iz Pichaijeva razgovora s novinarom CBS-a jest kako se čini da svijet nije spreman za umjetnu inteligenciju, odnosno sve promjene koje možemo očekivati. Rapidan napredak AI-a će, naglasio je, utjecati na “svaki proizvod svake kompanije” zbog čega se i društvo i svijet moraju pripremiti za takve tehnologije.

Novinar Scott Pelley koji je prije intervjua isprobao Googleov AI chatbot Bard kaže kako je nakon razgovora sa strojem ostao bez riječi i prilično uznemiren, misleći pri tome na mogućnosti umjetne inteligencije čiji su odgovori poput ljudskih. Ono što ga je još više uznemirilo bio je i Pichaijev komentar da i on ponekad ne razumije način na koji AI radi. Recimo to ovako, mislim da u potpunosti ne razumijemo niti način na koji radi ljudski um, odgovorio mu je Pichai na upit kako to da je Google pustio svog AI chatbota u javnost, iako niti sami nisu sigurni u način na koji radi.

Ono što je potrebno, kaže Pichai, jest da se kao društvo prilagodimo na činjenicu da dolazi razdoblje AI-a, ali i velika disrupcija koju će osjetiti zaposlenici u brojnim profesijama, pri čemu je spomenuo, pisce, računovođe, arhitekte pa čak i softverske inženjere. Također, daljnji razvoj umjetne inteligencije sigurno će donijeti i neželjene posljedice poput još veće količine lažnih vijesti i lažnih fotografija koje bi mogle izazvati veliku štetu.

Zbog straha od negativnih posljedica primjene AI-a, nedavno su brojni akademici, kao i stručnjaci poput Stevea Wozniaka i Elona Muska zatražili pauziranje razvoja naprednih AI modela snažnijih od GPT-4, no zanimljivo d aje nedugo nakon toga Elon Musk najavio kako namjerava pokrenuti vlastitu AI platformu s kojom će konkurirati Open AI-u.

Sundar Pichai "Najvažnija stvar koju sada možemo napraviti…": Šef Googlea poslao poruku zaposlenicima

Kako bi razvoj AI-a išao u skladu s “ljudskim vrijednostima, uključujući i moral”, prvo čovjek Googlea kaže kako bi u donošenje odluka trebalo uključiti ne samo inženjere, već i znanstvenike društvenih usmjerenja, filozofe itd. te smatra kako bi trebalo donijeti pravila i zakone kako bi se kaznilo sve koji namjeravaju zlouporabiti ovu tehnologiju.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti