Otkriveno što zaposlenici Googlea misle o njihovu AI chatbotu: “Gori je od beskorisnosti”, a zbog njega bi netko mogao i poginuti

Zaposlenici Googlea smatraju kako je kompanija požurila s predstavljanjem Barda te su predstavili nesavršen proizvod prepun mana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.04.2023. / 09:10

Umjetna inteligencija, ilustracija
Umjetna inteligencija, ilustracija - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako Google dugo vremena razvija svoje AI alate, svoj prvi chatbot Bard nisu planirali predstaviti tako skoro. No u strahu zbog konkurencije, odnosno ChatGPT-a, ali i Microsofta čiji su alati pokazali impresivne sposobnosti umjetne inteligencije, u Googleu je, kako su tada javljali mediji, upaljen alarm za uzbunu. Glavni ljudi tvrtke bili su u strahu kako bi konkurentski alati mnogima mogli zamijeniti klasičan način pretraživanja internetom za koji većina danas koristi Googleovu tražilicu.

Google Googleov AI chatbot optužen za plagijat: Ne navodi izvore, a korisnicima daje nepotpune i zavaravajuće informacije

Na internim sastancima dogovoreno je kako se na prijetnju umjetne inteligencije mora odgovoriti istom mjerom pa je i Google predstavio svoj AI chatbot Bard. Lansiranje, kako je poznato, nije prošlo najbolje te se stekao dojam da je Google požurio te da na tržište nisu lansirali usavršen proizvod. Jedna greška koju je napravio Bard, odnosno pogrešan odgovor na upit o teleskopu James Webb postao je viralan, što je utjecalo i na pad dionice kompanije i gubitak tržišne vrijednosti od više od 100 milijardi dolara.

Da Bard nije bio spreman za puštanje u javnost pokazalo je i nedavno izvješće novinara Bloomberga koji su razgovarali sa sadašnjim i bivšim zaposlenicima Googlea koji su radili na njegovom razvoju. Oni nisu bili oduševljeni što Google žuri s njegovim predstavljanjem jer su bili svjesni ograničenja Barda, a riječi s kojima su opisali ovaj AI chatbot prilično su zabrinjavajuće.

Dok je za neke Bard “još gori od beskorisnosti” te su zatražili od Googlea da ga ne lansira, neki zaposlenici koji su razgovarali s novinarima kažu kako bi odgovori koje je dao na neka pitanja (poput onih o ronjenju) mogli rezultirati ozbiljnim ozljedama ili bi čak netko mogao poginuti. Usprkos tome direktori tvrtke ustrajali su u njegovu što ranijem predstavljanju.

Sundar Pichai Čak niti šef Googlea nije u potpunosti svjestan načina na koji radi umjetna inteligencija

U toj žurbi da što prije izbace proizvod pa makar bio i nedovršen i daleko od savršenog u drugi su plan stavili sigurnost te su od zaposlenika zaduženih za etiku i sigurnost zatražili da se ne miješaju u razvoj i ne pokušavaju zaustaviti razvoj alata za generativnu AI. S obzirom na to da Google prebacuje razne resurse s drugih projekata na Barda i druge alate bazirane na umjetnoj inteligenciji za očekivati je kako će s vremenom ovi alati biti sve bolji te da će davati točnije i preciznije odgovore.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti