Googleov AI chatbot optužen za plagijat: Ne navodi izvore, a korisnicima daje nepotpune i zavaravajuće informacije

Bit će zanimljivo vidjeti kakvo će se rješenje naći za ovaj problem, odnosno kako će mu pristupiti OpenAI, Google i druge tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2023. / 09:31

Google (Foto: Afp)

Iako se o chatbotovima poput ChatGPT-a i Googleova Barda govori kao o umjetnoj inteligenciji, stručnjaci će naglasiti kako bi pravi naziv za njih trebao biti strojno učenje, a ne AI. Naime, ti strojevi ne posjeduju inteligenciju usporedivu s ljudima, već odgovore na naše upite daju na temelju stvari koje su naučili, odnosno na kojima su trenirani iz velikih baza podataka.

  Google Dosta vam je ChatGPT-a? Isprobajte Googleov Bard

Upravo zato mnogi su umjetnici kritizirali takve AI programe jer je sav sadržaj koji produciraju, bilo da je riječ o odgovorima na neka obična pitanja, esejima ili slikama, temeljen na nekim tekstovima, slikama ili umjetninama na kojima su trenirani, dakle na nečijem autorskom djelu. Na problem u takvom načinu strojnog učenja, odnosno iskorištavanja dostupnog sadržaja s mreže upozorio je Avram Piltch, urednik poznate i popularne stranice Tom`s Hardware koji je Googleov chatbot Bard optužio za - plagijat.

Piltch je nedavno komunicirao s Bardom i upitao ga je za usporedbu brzine dva procesora (Intelova Core i9-13900K i AMD-ova Ryzena 9 7950X3D), a dobio je odgovor započet s: “U našem testiranju…”, pri čemu je Bardova izjava bila samo blago prerađena verzija iz recenzije objavljene na stranici Tom`s Hardware. Izvor citata Bard nije spomenuo.

I to nije jedini problem, upozorio je Piltch. Naime, odgovor Googleova chatbota bio je je nepotpun, a djelomično i zavaravajući. Iako je za videoigre AMD-ov procesor bolji, Intelov čip u testiranju se pokazao bolji za aplikacije za produktivnost te se u recenziji na Tom`s Hardware savjetuje kupovina jeftinijeg Intelova procesora, osim ako glavna namjena procesora nije igranje videoigara. Bard taj zaključak u svom odgovoru nije spomenuo.

  Google Pomoć u pisanju mailova i dokumenata: Googleova umjetna inteligencija stiže i u Gmail

Iako je na tržištu tek kratko vrijeme, Bardu problemi s plagijatima nisu strani jer je jedno istraživanje pokazalo kako je u svojim odgovorima često koristio sadržaj priča objavljenih u NY Timesu, bez da je naveo taj portal kao izvor vijesti, već bi samo na kraju odgovora spomenuo korisnicima da za tu ili za druge priče, posjete NY Times. S obzirom na to da je popularnost ovakvih chatbotova u velikom porastu, slične slučajeve možemo očekivati i u budućnosti i bit će zanimljivo vidjeti kako će na njih reagirati Google, OpenAI i druge kompanije.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti