Pomoć u pisanju mailova i dokumenata: Googleova umjetna inteligencija stiže i u Gmail

Ako niste sigurni kako napisati neki mail ili dokument, ideju, odnosno predložak tog maila/dokumenta može vam napisati Googleova AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2023. / 11:39

Google
Google (Foto: Afp)

Google je nedavno predstavio verziju tražilice baziranu na umjetnoj inteligenciji Bard koja se, barem na početku, nije baš proslavila te je zbog jednog pogrešnog odgovora vrijednost kompanije pala za više od 100 milijardi dolara. Kompanija nastavlja s razvojem i testiranjem Barda kako se takve stvari više ne bi ponovile, a razvijaju i nove usluge bazirane na umjetnoj inteligenciji koje bi korisnicima trebale pomoći u svakodnevnom radu.

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Jučer su tako predstavili AI opcije namijenjene korištenju u Gmailu, Docsima i drugim alatima za produktivnost. Ti će noviteti na početku biti dostupni ograničenom broju korisnika Googleova Workspacea, a s vremenom bi trebali biti dostupni svima. Iz Googlea kažu kako bi nove opcije korisnicima trebale olakšati sastavljanje teksta - bilo da je riječ o pisanju mailova, poslovnih dokumenata, marketinških materijala, pozivnica za dječje rođendane itd. Jednostavno napišite temu o kojoj želite pisati, i odmah će vam se prikazati draft, komentirala je način na koji AI radi u Googleovim alatima Johanna Voolich Wright, potpredsjednica Googleova odjela proizvoda, na blogu kompanije.

Također, u alatu za prezentacije AI će moći stvarati slike, audiozapise i video.

Nakon što je OpenAI predstavio ChatGPT, brojne su kompanije krenule istim smjerom te su se fokusirale na umjetnu inteligenciju, odnosno alate bazirane na AI koji bi nam mogli olakšati svakodnevni život i poslovanje. Na tom su polju naročito aktivni Microsoft i Google, koji su svoje tražilice opremili s AI-jem, a sada su bitku za AI prebacili i na uredske alate.

Opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji na početku će biti dostupne ograničenom broju korisnika, kao i određenim poslovnim korisnicima te korisnicima iz sustava obrazovanja. Nije poznato kada će opcije biti dostupne svima, a iz Googlea nisu komentirali hoće li ih implementirati u postojeće alate ili će se njihovo korištenje dodatno naplaćivati.

Osim Googlea, i Microsoft razvija poslovne alate u kojima će biti implementiran AI te će američki tehnološki div ovaj tjedan prikazati svoje novitete na ovom tržištu.

Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a upozorio kako nismo tako daleko od "potencijalno zastrašujućih" AI alata

Nedavno je istraživanje koje je proveo KPMG pokazalo kako čak 85 posto ispitanih kompanija očekuje da će tijekom sljedećih nekoliko godina sve više koristiti umjetnu inteligenciju, tako da je jasno kako će se na tržištu u budućnosti pojavljivati sve više alata baziranih na AI-ju koje bi trebale olakšati poslovanje.

Izvor: PC World
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti