Prvi čovjek OpenAI-a upozorio kako nismo tako daleko od "potencijalno zastrašujućih" AI alata

Sam Altman izvršni je direktor OpenAI-a, kompanije koja je razvila ChatGPT, chatbot koji je pokrenuo AI revoluciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2023. / 11:07

Sam Altman (Foto: Afp)

Nakon što je chatbot ChatGPT zaludio svijet, u fokus medija sve više dolazi i izvršni direktor tvrtke OpenAI, koja stoji iza te AI revolucije - Sam Altman. On je tijekom vikenda objavio više tvitova u kojima je iznio svoje mišljenje o tranziciji prema budućnosti u kojoj će dominirati umjetna inteligencija te je spomenuo dobre strane te tranzicije, ali i potencijalne probleme, pri čemu je kao rješenje ponudio - regulativu.

Robot Musk upozorio kako umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu

Što se tiče scenarija budućnosti i načina na koji će umjetna inteligencija utjecati na naše živote, Altman kaže kako će ta AI budućnost biti većinom dobra, a može se dogoditi jako brzo, slično kao tranzicija iz svijeta prije pametnih telefona u svijet nakon pametnih telefona. Ipak, s obzirom na to da će učinak AI-a na svijet biti iznimno velik, potrebno je vrijeme prilagodbe i za ljude i za institucije.

Altman je naglasio kako trenutačno dostupni alati bazirani na umjetnoj inteligenciji nisu zastrašujući, no kaže kako potencijalno nismo ni predaleko od takvih zastrašujućih alata. Kao jedan od izazova masovnog prihvaćanja AI-a izdvojio je neugodnosti koje će ljudi osjećati nakon razgovora s chatbotovima, čemu svjedočimo već danas. Tako je Bing nedavno jednog novinara usporedio s Hitlerom, a brojni su primjeri takvih čudnih odgovora AI-a tijekom razgovora s ljudima.

Novi Bing Kad umjetna inteligencija poludi: Microsoftov Bing AI izbacio Hrvatsku iz Europske unije

Upravo zato smatra kako će regulativa biti kritična, no za njezino će uspostavljanje biti potrebno neko vrijeme jer će i regulatornim tijelima trebati period privikavanja na novu situaciju. O regulativi je nedavno govorio i Elon Musk, koji je jedan od osnivača OpenAI-a iako trenutačno nije povezan s tom tvrtkom. Na samitu u Dubaiju naglasio je važnost regulacije umjetne inteligencija koja ima pozitivan, ali i negativan potencijal te je čak smatra prijetnjom čovječanstvu.

ChatGPT 7 načina kako trenutno najtraženiji AI na svijetu može pomoći i vama

Sam Altman o regulaciji umjetne inteligencije govori još od 2015. godine kada je prvi put upozorio kako američka vlada, kao i sve druge vlade moraju regulirati razvoj nadljudske inteligencije strojeva. Tada je naglasio kako bi regulativa trebala usporiti sve one s lošim namjerama, dok bi se razvoj pozitivne umjetne inteligencije tako trebao ubrzati: Čini se kako će se ono što se dogodi s prvom umjetnom inteligencijom biti jako važno.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti