Kad umjetna inteligencija poludi: Microsoftov Bing AI izbacio Hrvatsku iz Europske unije

Iako su preglednici s umjetnom inteligencijom još uvijek u testnoj fazi i može ih se korigirati, postavlja se pitanje tko će provjeravati točnost rezultata odgovora na upite kad postanu dostupni široj javnosti.

Martina Čizmić | 15.02.2023. / 14:49

Novi Bing (Foto: Microsoft)

Hrvatska je 2022. godine izašla iz Europske unije i sad ta zajednica država ima ukupno 26 država. Tako barem tvrdi Microsoftova tražilica Bing ojačana umjetnom inteligencijom.

Naime, nakon što je Google predstavio svoju umjetnu inteligenciju Barda, koja je prilikom demonstracije imala nekoliko kardinalnih pogrešaka koje su Google skupo stajale, Microsoft je održao svoju prezentaciju Bing AI i od umjetne inteligencije zatražio da odgovori na sva pitanja koja je Bard pogriješio.

Novi Bing Želite isprobati novi Bing pogonjen AI-jem? Evo kako to jednostavno možete učiniti

U demovideu koji su objavili vidljivo je da Bing radi pogreške, ali nitko u prostoriji nije reagirao na to. Naravno, možemo reći da Bing još uvijek uči te da će s vremenom ispraviti ono što je trenutačno pogrešno, ali pitanje je hoće li baš sve greške biti primijećene.

Naime, i ekipa na popularnom internetskom forumu Reddit primijetila je da Bing AI radi pogreške, a jedna od njih tiče se upravo Hrvatske.

Testirali su Bingove sposobnosti postavljajući mu pitanja na koja je odgovarao i Googleov Bard.

Na pitanje o broju članica EU-a, Googleov Bard odgovorio je točno - 27, dok je Microsoftov Bing AI elegantno izbacio Hrvatsku. Da bi stvar bila još bolja, odgovorio je kako je Hrvatska izašla 2022. godine i još je kao izvore za tu informaciju naveo svoje rezultate pretraživanja. Problem je što, kad se klikne na izvore informacija koje Bing navodi, tamo nema ni riječi o tome da je Hrvatska izašla iz EU-a, a među izvorima nema onog koji je najrelevantniji - službenih stranica Europske unije.

To nije jedino pitanje koje je Bing AI pogrešno odgovorio. Primjerice, postavljeno mu je pitanje koji je datum, što je točno odgovorio. Ali kad je taj datum trebao staviti u kontekst, Bing AI se totalno zbunio. Naime, postavljeno je pitanje vezano uz film Avatar, koji je u kina pušten u prosincu 2022. godine, na što je Bing AI odgovorio kako Avatar još nije u kinima, nego će tek biti za 10 mjeseci jer "12. 2. 2023. prethodi 16. 12. 2022.".

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Iako su preglednici s umjetnom inteligencijom još uvijek u testnoj fazi i može ih se korigirati, postavlja se pitanje tko će provjeravati točnost rezultata odgovora na upite kad postanu dostupni široj javnosti. Jer ako Bing AI nije siguran ni u datum, pitanje je hoće li ga korisnici zaista i koristiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti