Musk upozorio kako umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu

Umjetna inteligencija ima velike mogućnosti i sposobnosti, no u isto vrijeme predstavlja veliku prijetnju, upozorio je Musk.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2023. / 11:27

Robot (Foto: Getty Images)

Tijekom virtualnog gostovanja na World Government Summitu u Dubaiju, Elon Musk govorio je o svojoj ulozi u Twitteru i kada namjerava odstupiti s pozicije izvršnog direktora, ali dotakao se i umjetne inteligencije. Nakon predstavljanja chatbota ChatGPT AI je glavna tema tehnološke industrije te je razvoj ove tehnologije postao fokus brojnih malih i velikih IT tvrtki.

Matija Pajas Hrvatski stručnjak objasnio što je zapravo umjetna inteligencija, kakav je njezin potencijal i prijeti li nam opasnost od nje

Zahvaljujući spomenutom chatbotu, kao i Microsoftovom Bingu i drugim AI programima saznali smo prilično nevjerojatne mogućnosti umjetne inteligencije, no pitanje je što bi se dogodilo kada bi netko pokušao iskoristiti ovu tehnologiju na negativan način. Npr. neki su kibernetički kriminalci već pokušali iskoristiti ChatGPT za razvoj malwarea, no to je tek vrh sante leda jer kako je rekao na summitu Musk, ona predstavlja i potencijalnu egistencijalnu prijetnju čovječanstvu.

O opasnostima AI govorio je i prošle godine kada ju je nazvao jednom od tri najveće prijetnji čovječanstvu, uz smanjenje stope rođenja i religiozni ekstremizam.

Umjetna inteligencija jedan je od najvećih rizika za budućnost civilizacije. No AI je jednako pozitivna i negativna - ima velike mogućnosti i sposobnosti, no u isto vrijeme predstavlja veliku prijetnju, objasnio je Musk obraćajući se posjetiteljima u Dubaiju. Kao usporedbu tih potencijalnih pozitivnih i negativnih stvari Musk je spomenuo i nuklearnu fiziku zahvaljujući kojoj imamo nuklearnu energiju, ali i nuklearne bombe.

Objasnio je kako je umjetna inteligencija već neko vrijeme iznimno napredna, no nije postojalo neko sučelje putem kojeg bi mogla postati pristupačna ljudima. To sučelje je ChatGPT i upravo smo zahvaljujući tom chatbotu danas svi postali svjesni tih mogućnosti umjetne inteligencije.

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Inače, Elon Musk bio je jedan od suosnivača i ranih investitora u OpenAI, tvrtku koja stoji iza ovog chatbota, no kako je rekao na summitu u Dubaiju, više nema udio u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti