Opcije bazirane na AI uskoro bi mogle biti dostupne većem broju korisnika Googleovih karata

Zahvaljujući podacima otkrivenim u kodu testne verzije karata za Androide, očekuje se kako bi ova opcija mogla postati dostupna svima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2024. / 14:16

Googleove karte (Foto: Google)

Google implementira umjetnu inteligenciju u sve veći broj svojih proizvoda - od tražilice pa do karata. Prije nešto više od dva mjeseca tako su najavili AI opcije na mapama koje su, barem na početku, bile dostupne ograničenom broju korisnika u SAD-u. Zahvaljujući tim opcijama korisnici mogu voditi konverzaciju s AI chatbotom, odnosno postavljati pitanja i dobivati odgovore o stvarima koje ih zanimaju i mjestima koje pretražuju direktno u samim kartama.

Slika nije dostupna Nova opcija u Googleovim kartama smanjit će potrošnju baterije

Iz ove kompanije najavili su kako će njihova AI davati preporuke čak i za rijetke i specifične pretrage, a one će biti bazirane na podacima više od 250 milijuna lokacija na kartama, kao i na recenzijama članova Googleove zajednice. Tako će biti dovoljno upitati karte da vam daju prijedloge za cool mjesta u nekim gradovima, vintage restorane i slično, a Googleova AI, osim preporuka, može postavljati i potpitanja i razgovarati s korisnicima.

Kada je predstavljena, opcija je bila rezervirana samo za dio korisnika Googleove zajednice (lokalni vodiči) u SAD-u, a prema Neowinu, uskoro bi mogla postati dostupna i većem broju korisnika.

Naime, u posljednjoj verziji testne verzije karata za Androide, pronađen je dio koda koji ukazuje na to da bi se eksperimentalne opcije generativne umjetne inteligencije mogle pojaviti u Google Labsu, inkubatoru kompanije za testiranje i javnu demonstraciju novih projekata kompanije. S obzirom na to da se na Google Labs mogu prijaviti svi zainteresirani i tako isprobati testne opcije, na Neowinu kažu kako je to znak da bi generativne AI opcije mogle postati dostupne svim korisnicima Googleovih karata, iako treba naglasiti kako još nije poznato kada bi one mogle biti dostupne unutar Labsa.

Pustinja Mojave Spasila ih vučna služba: Pratili Googleove karte pa završili u pustinji s uništenim automobilom

Jednom kada ove AI opcije izađu iz eksperimentalne faze, više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika Google Mapsa dobit će novu i moćnu opciju za otkrivanje novih mjesta, restorana i zanimljivih stvari u gradovima i drugim mjestima koja ih zanimaju. Nije teško zaključiti kako je ovo tek početak korištenja umjetne inteligencije unutar karata te će Google, ali i druge kompanije nastaviti s razvojem novih i naprednih opcija kojima će nam olakšati korištenje karata i navigaciju, pogotovo u nepoznatim mjestima.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti