Spasila ih vučna služba: Pratili Googleove karte pa završili u pustinji s uništenim automobilom

Ruta koju su im Googleove karte predložile trebala je skratiti put za 50 minuta, no na kraju su sretni da su se izvukli iz pustinje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2023. / 10:17

Pustinja Mojave (Foto: Getty Images)

Iako smo tijekom godina postali prilično ovisni o Googleovim kartama te navigaciji na mobilnim uređajima bez koje bi snalaženje u nepoznatim gradovima bilo teško i izazovno, niti pogreške GPS-a nisu rijetke, a vozače mogu gurnuti u velike probleme. To su na svojoj koži osjetili Amerikanci koji su se prije desetak dana zaputili iz Las Vegasa u Los Angeles. Za navigaciju su koristili Googleove karte, a aplikacija ih je upozorila na pješčanu oluju na autocesti I-15 zbog koje su na njoj zabilježeni zastoji.

Noviteti na Googleovim kartama Googleove karte dobivaju nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji

Umjesto te rute, aplikacija im je predložila drugu, off road rutu s kojom mogu stići na odredište 50 minuta brže. Iako se takva ruta činila logičnom, svi koji su poslušali Googleove karte na kraju su požalili te im se putovanje neočekivano oduljilo.

Prateći Google otišli su u središte pustinje Mojave te su nakon nekog vremena shvatili da se voze cestom za nigdje, kako je to objasnio jedan vozač koji se odlučio skratiti putovanje cestom kroz pustinju. Kako su zapeli, a nekima su i automobili oštećeni od lošeg terena, nije im preostalo ništa drugo nego pozvati 911, no hitne službe su odbile doći u pomoć jer su već bile pretrpane poslom zbog pješčane oluje koja je uzrokovala brojne probleme. Kako je za SFGate ispričala Shelby Easler, koja je s bratom i prijateljima zapela u pustinji, oni su se nakon svega ipak odlučili okrenuti i vratiti na glavnu cestu. No putovanje nazad kroz grmlje i pijesak im je toliko oštetilo automobil da su ponovno zapeli. Nisu se baš niti snalazili gdje se nalaze te su u pustinji proveli cijelo poslijepodne dok ih na kraju nije spasila vučna služba. Njihov, kao i sve ostale automobile koji su zapeli, kamion za vuču je odveo nazad u Las Vegas, a posjet mehaničarima skupo su platili.

Za Shelby Easler, kako je ispričala novinarima, to je bio prvi put da je vozila Iz Los Angelesa u Las Vegas i natrag te niti ona, niti ostali putnici u vozilu nisu znali da je cesta I-15 manje-više jedina ruta za to putovanje. Naglasila je kako će se u budućnosti držati cesta koje poznate i uvijek dobro provjeriti ako joj se ruta koju Google predlaže čini nepovjerljiva.

Izraelska vojna vozila Izraelska vojska imala je važan zahtjev prema Googleu i Appleu: Američke kompanije brzo su ga ispunile

Iako se na kraju sve dobro završilo, ovo je još jedan primjer kako tehnologija nije nepogrešiva i ponekad, umjesto kraćeg i jednostavnijeg puta, mape i GPS vas mogu odvesti na nesigurne i neprovjerene puteve tako da je uvijek potrebna velika doza opreza prilikom planiranja putovanja, pogotovo na mjesta na kojima nikada niste bili.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti