Izraelska vojska imala je važan zahtjev prema Googleu i Appleu: Američke kompanije brzo su ga ispunile

Iz Googlea kažu kako su slično postupili i prošle godine kada je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2023. / 11:10

Izraelska vojna vozila (Foto: Afp)

Svojim brojnim uslugama Google nam je znatno olakšao živote - bilo da je riječ o tražilici, Gmailu, kartama i slično. Vozačima su, naravno, od najveće koristi karte i Waze jer zahvaljujući njima mogu ne samo doći do željene destinacije već i pratiti promet u stvarnom vremenu, pa mogu izbjeći gužve na cestama i skratiti vrijeme putovanja.

Navigacija Nova opcija u popularnom programu za navigaciju mogla bi smanjiti broj prometnih nesreća i poginulih u prometu

Ipak, u nekim slučajevima nije baš preporučljivo da se u stvarnom vremenu može pratiti situacija u prometu, odnosno na kojim su mjestima najveće gužve i najveći broj automobila. Npr. tijekom rata jer bi te informacije mogle biti od velike važnosti za planiranje napada. Kako ne bi utjecali na sukobe i napade, iz Googlea su objavili kako su u svojim kartama i aplikaciji Waze onemogućili opciju praćenja prometa uživo u Izraelu i pojasu Gaze. Informacije koje dolaze od izvora upoznatih sa situacijom kažu da se Google na taj potez odlučio na zahtjev izraelskih obrambenih snaga (IDF), kako ti podaci ne bi otkrili kretanje njihovih oružanih jedinica koje se pripremaju za kopneni napad na pojas Gaze.

Kako smo to radili i u prijašnjim konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju u regiji, privremeno smo onemogućili opciju prometa uživo i informacije o prometu iz obzira prema sigurnosti lokalne zajednice, službeno je objašnjenje iz Googlea toga poteza koji je u biti bio očekivan. Naime, Google je isto napravio i prošle godine u Ukrajini nakon ruskog napada, odnosno u toj je zemlji onemogućio prikaz stanja na cestama u stvarnom vremenu.

Iako korisnici karata i Wazea na tom području više nemaju pristup informacijama o prometu uživo, i dalje mogu koristiti navigaciju te im se unutar aplikacija pokazuje predviđeno vrijeme dolaska. Kako su objavili na izraelskoj tehnološkoj stranici GeekTime, izraelska vojska, osim Googleu, sličan je zahtjev uputila i Appleu te je i ta kompanija isključila opcije praćenja prometa u stvarnom vremenu na svojim kartama.

Slika nije dostupna “Waze je poludio”: Popularna aplikacija vozače šalje u slijepe ulice i na ceste s velikim gužvama

S obzirom na situaciju i medijske izvještaje prema kojima se sprema kopnena ofenziva na pojas Gaze te bi taj sukob mogao potrajati jako dugo, čini se kako će te opcije unutar Googleovih i Appleovih karata biti nedostupne duže vrijeme.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti