Zumirajte! Jeste li vidjeli što se nalazi na Googleovim kartama iznad Omiša?

Iako ovakve stvari nisu neuobičajene, one su ipak prilično rijetke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2023. / 08:40

Zrakoplov iznad Omiša (Foto: Google karte)

 Googleove karte jedan su od nezaobilaznih alata prilikom planiranja putovanja. Satelitske slike našeg planeta prilično su detaljne, a zahvaljujući Street View fotografijama snimljenim najčešće s automobilima, možemo zaviriti gotovo u svaki kutak gradova, pratiti ceste i prometne znakove, virtualno zaviriti na plaže itd.

Polestar 3 Google predstavio još detaljnije karte za automobile

No ponekad se na Googleovim kartama mogu pronaći i neki neočekivani objekti. Npr. automobili potopljeni u jezerima ili snimljeni zrakoplovi u letu. Snimka jednog takvog zrakoplova pronađenog na Google Mapsu u Australiji izazvala je veliku raspravu na internetu. Dok su neki tvrdili kako je riječ o srušenom zrakoplovu, na kraju se pokazalo kako si Googleovi sateliti snimili avion u letu za koji se čini kako leti na malim visinama.

Fotografiju zrakoplova, za koji se također čini da leti jako nisko, možete vidjeti i ako pretražujete Googleove karte u Hrvatskoj. Zrakoplov je snimljen iznad Omiša, iznad ulice Put Borka, nakon račvanja s ulicom Milana Marušića. Kada se Omiš gleda s manjim zumom, na karti nećete vidjeti ništa neuobičajeno. Ipak, nakon što kartu malo približite, jasno se vidi putnički avion u letu.

Na karti se mogu vidjeti i obrisi zrakoplova u zelenoj i crvenoj boji. Razlog za takvu neobičnu fotografiju jest u činjenici što sateliti iznad Zemlje snimaju nekoliko fotografija različitog spektra boja, a konačna slika na karti rezultat je povezivanja takvih više fotografija u jednu.

Slika nije dostupna Nova nadogradnja Google karti omogućit će vozačima da uštede novac i pomognu u spašavanju planeta

Kako smo vidjeli i na drugim primjerima, nije neuobičajeno da se slike zrakoplova prikazuju na Googleovim kartama jer se u svakom trenutka na nebu nalazi više tisuća zrakoplova, no ipak takve su fotografije prilično rijetke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti