Google Street View slavi 15. godina: Među 220 milijardi snimljenih fotografija ističu se i neke snimljene u Hrvatskoj

Kako bi proslavili 15. rođendan usluge Street View, korisnici na raspolaganju imaju 15 nevjerojatnih Street View kolekcija koje uključuju već spomenute kolekcije Burj Khalifa, Eiffelov toranj i Taj Mahal, četiri potpuno nove kolekcije i Street View fotografije.

Martina Čizmić | 25.05.2022. / 11:31

Google Street View (Foto: Google)

Googleov servis pogleda na cesti, odnosno Street View, slavi 15. rođendan. Otkako je 2007. godine prve korisnike "prošetao" ulicama San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera, Street View je svojim automobilima opremljenim kamerama obišao cijelu Zemlju. I to više od 400 puta. 

Napravili su više od 220 milijardi fotografija i prešli ukupno više od 16 milijuna kilometara. A osim ulica i trgova, fotografirali su i unutrašnjost kulturnih znamenitosti, svemira pa čak i oceana. 

Pogled iz promatračnice na ISS-u FOTO Odsad možete prošetati Međunarodnom svemirskom postajom zahvaljujući ESA-inom astronautu

Zanimljivo, neke su zemlje "traženije" na Street Viewu od drugih. Tako su najgledanije Indonezija, SAD, Japan, Meksiko i Brazil, dok se Hrvatska našla na prilično visokom 43. mjestu.

S druge strane, najgledanije svjetske znamenitosti su najviša zgrada na svijetu Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kultni Eiffelov toranj u Parizu i posebna kolekcija fotografija kako unutar tako i izvan Taj Mahala u Indiji. Kada je riječ o Hrvatskoj, korisnici su najviše istraživali Nacionalni park Plitvička jezera, plažu Zlatni rat na otoku Braču i jedinstvene Morske orgulje u Zadru.

Kako bi došli do skrivenih morskih oaza, korisnici usluge Street View najviše su istraživali plaže – Pasjača, Oprna te Havajsku plažu. Međutim, Hrvatska je puno više od mora, sunca i plaža, bogata prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom. Najposjećivaniji muzeji na usluzi bili su Knežev dvor, Muzej iluzija i Memorijalni centar „Nikola Tesla”.

Slika nije dostupna Talijanski mafijaš 20 godina skrivao se od policije, a uhićen je zahvaljujući fotografiji s Googleovih karata

Kako bi proslavili 15. rođendan usluge Street View, korisnici na raspolaganju imaju 15 nevjerojatnih Street View kolekcija koje uključuju već spomenute kolekcije Burj Khalifa, Eiffelov toranj i Taj Mahal, četiri potpuno nove kolekcije i Street View fotografije.

Google Street View (Foto: Google)

Tako korisnici mogu "obići" drevne piramide Meroë  u Sudanu u kojima se nalaze grobnice kraljeva i kraljica Meroitskog kraljevstva.

Najveću katedralu u Italiji i treću po veličini u Europi, onu u Milanu koja se može pohvaliti jednim od najljepših pogleda na grad.

Dom invalida u Parizu, koja je prije izgradnje Eiffelovog tornja ujedno imala najvišu točku u tom gradu. Nove fotografije povijesnih zgrada Doma invalida omogućuju korisnicima istraživanje muzeja i spomenika. 

Mreža trajekata u gradu Sydney bit će digitalno sačuvana zahvaljujući suradnji s državnom agencijom Transport for New South Wales. Ova će kolekcija, pod nazivom „Ferry View” omogućiti korisnicima diljem svijeta da uživaju u virtualnom obilasku trajekata i luke grada Sydney.

Slika nije dostupna Googleovi automobili snimili pomalo neobičnu gužvu koja je postala hit na Street Viewu

Zahvaljujući usluzi Google Street View korisnici imaju priliku razgledati gradove, brojne povijesne znamenitosti kao i prirodne ljepote poput. Međutim, korisnici Google karata fotografirali su i podijelili vlastite fotografije na usluzi Street View. Kako bi im olakšali zajedničko istraživanje svijeta u Googleu pokreću Street View Studio — novu platformu sa svim alatima koji su potrebni za brzo objavljivanje fotografija u velikom broju u 360 stupnjeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti