Googleove karte dobivaju nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji

Neke od opcija će uskoro biti dostupne svima, dok su neke rezervirane samo za veće gradove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2023. / 11:01

Noviteti na Googleovim kartama (Foto: Google)

Google je najavio nove opcije za svoje karte, a ti su noviteti, nije teško pretpostaviti, većinom bazirani na umjetnoj inteligenciji te bi korisnicima trebali još više olakšati navigaciju i snalaženje na njihovim mapama. Zahvaljujući AI-u, Google je sada poboljšao i pretraživanje unutar karata na kojima će sada biti brže i lakše pronaći neke specifične stvari koje se nalaze u vašoj blizini.

Kada u tražilicu upišite neki pojam, pojavit će se fotografije rezultata onog što pretražujete, a one su bazirane na analizi fotografija koje su korisnici Googleovih karata ranije objavili. Prikazom tih slika, iz Googlea kažu kako korisnicima žele omogućiti jednostavnije pronalaženje novih mjesta koja bi im mogla biti zanimljiva poput kafića, restorana i slično. Ova će se opcija već ovaj tjedan pojaviti u Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u, a naknadno će biti dostupna i na drugim tržištima.

Izraelska vojna vozila Izraelska vojska imala je važan zahtjev prema Googleu i Appleu: Američke kompanije brzo su ga ispunile

Iz Googlea kažu kako su poboljšali opciju pretraživanja zanimljivosti u gradovima koje korisnici posjećuju. Tako da ako u kartama upišete “what to do”, pokazat će vam se prijedlozi oko stvari koje možete vidjeti, odnosno posjetiti u gradovima u kojima se nalazite ili u koje namjeravate ići, kao i prijedlozi popularnih i najbolje ocijenjenih mjesta, kafića i slično. Poboljšanu opciju pretraživanja korisnici Androida i iOS-a mogu očekivati tijekom sljedećih tjedana te bi trebala biti dostupna na svim tržištima.

Kako bi se korisnici karata bolje orijentirali i snalazili u prometu, Google je nadogradio navigacijsko sučelje svojih karata na kojima će se okruženje u kojem se korisnici nalaze poput kuća, zgrada i infrastrukture prikazivati još realnije. Ta poboljšanja uključuju ažurirane boje na kartama i poboljšane detalje o trakama na autocestama, što će biti naročito korisno kada korisnici moraju prijeći više traka u kratko vrijeme kako bi mogli skrenuti na izlaz na autocesti. Ova opcija stiže tijekom sljedećih mjeseci na odabranim tržištima. Još jedan novitet na europskim tržištima bit će informacije o ograničenjima brzine, koje također očekujemo u narednim mjesecima u 20 europskih zemalja, a na Googleovom blogu nisu spomenuli o kojim je državama riječ.

Prometna gužva Je li odzvonilo gužvama na semaforima i raskrižjima? Googleov projekt pokazao se kao pun pogodak

Na Googleovim kartama uskoro će se pojaviti i dodatne informacije koje su važne vlasnicima električnih vozila. Pored lokacija punionica, vozači će imati i podatke o vrsti punjača, odnosno jesu li punjači kompatibilni s njihovim vozilima, a bit će dostupni podaci o brzini punjenja, kao i informacije o tome kada je punjač zadnji put korišten, kako bi vozači znali je li punjač u funkciji ili je pokvaren.

Pored navedenog, iz Googlea su objavili kako su proširili opciju tzv. imerzivnog pogleda koji uvelike olakšava kretanje ulicama i cestama (dostupna je samo u manjem broju većih gradova), a putem opcije Lens u kartama korisnici će se sada moći lakše snalaziti u svom okruženju i jednostavnije pronaći informacije o objektima koji ih okružuju.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti