Nova opcija u Googleovim kartama smanjit će potrošnju baterije

Google je ovu opciju predstavio još početkom prošle godine, no tek sada je postala dostupna svim korisnicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.02.2024. / 15:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su iz Googlea još prije godinu dana najavili poboljšanja vezana uz navigaciju na njihovim kartama, koja uključuju i tzv. pregledne upute, sve do sada ta opcija nije bila dostupna svima. Kako prenose tehnološki mediji, s posljednjom nadogradnjom moguće je aktivirati ovu opciju koja će ne samo poboljšati navigaciju, već će omogućiti i sigurniju vožnju i manju potrošnju baterije.

Noviteti na Googleovim kartama Googleove karte dobivaju nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji

Opcija pregledne navigacije donosi dva zanimljiva noviteta. Jedan je da će se sada na kartama prilikom samog pregleda rute, bez da pokrenete samu navigaciju, prikazivati točne udaljenosti i vrijeme dolaska na destinaciju i ti će se podaci mijenjati ovisno o vašem kretanju, odnosno udaljenosti i situaciji na prometnicama u stvarnom vremenu. Ako se ne krećete rutom koja je prvotno prikazana na kartama, Google će prilagoditi taj prikaz, dati nove upute i novo procijenjeno vrijeme dolaska na cilj.

Drugi, mnogima puno važniji novitet je što će se sada opcije navigacije prikazivati na zaključanom ekranu. Dakle, korisnici neće trebati konstantno otključavati telefon kako bi vidjeli kartu i smjer kojim se trebaju kretati, već će im se turn-by-turn upute prikazivati na zaključanom ekranu.

Na ZDnetu kažu kako je ova opcija omogućena za vožnju, bicikliranje i hodanje te naglašavaju kako bi mogla omogućiti sigurniju vožnju jer će vozači biti manje usredotočeni na prikaz na ekranu, a više na cestu, dok će im se i dalje prikazivati upute kamo trebaju ići. Također, ako se cijelo vrijeme ne prikazuje ekran s aktiviranim Googleovim kartama, time se štedi i baterija.

Pustinja Mojave Spasila ih vučna služba: Pratili Googleove karte pa završili u pustinji s uništenim automobilom

Treba naglasiti kako opciju preglednih uputa korisnici moraju sami aktivirati, ako žele imati pristup spomenutim opcijama navigacije. Aktivirati je možete direktno iz aplikacije Googleovih karata i to tako da kliknete na sliku korisničkog profila u gornjem desnom kutu, nakon čega je potrebno ići na postavke i zatim na opciju navigacije. Tu se, među brojnim opcijama za upravljanje navigacijom, nalazi i opcija “pregledne upute tijekom navigacije” koju je potrebno aktivirati.

Izvor: 9to5Google


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti