Rusija tvrdi da zna kako je i zašto nastala rupa na ISS-u, ali ne želi to otkriti NASA-i

Sićušna rupa koja se pojavila na ruskom Sojuzu dok je bio pripojen na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i zbog koje je postaja polako, ali konstantno gubila pritisak zraka, i dalje ostaje misterij, barem što se tiče NASA-e. Naime, Rusi tvrde da znaju što je točno bilo posrijedi, ali ne žele ništa reći o tome.

Branimir Vorša | 23.09.2019. / 10:01

Galerija

U kolovozu 2018. godine na svemirskoj letjelici Sojuz MS-09 pojavila se dva milimetra široka rupa, koja je i dandanas predmet kontroverzi. Rusija, naime, tvrdi da zna o čemu je točno bila riječ, no čini se da NASA-u o tome nitko nije obavijestio, a kako stvari stoje - i neće.

Govoreći na znanstvenoj konferenciji za mladež u Rusiji, šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin otkrio je auditoriju da je istraga oko tog incidenta bila plodonosna.

Rupa se nalazila u boravišnom prostoru kapsule i otad je već odavno nestala prilikom povratka kapsule na Zemlju. Mi smo uzeli uzorke. Znamo što se točno dogodilo, ali nećemo vam reći. Moramo zadržati barem neku razinu tajnosti, rekao je Rogozin, a njegove riječi prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Sonda Dragonfly (Foto: Johns Hopkins APL) Šalju nuklearni dron na Titan, a svi koji su ga vidjeli kažu: "Sigurno se šalite, to je suludo!"

Asteroid ESA i NASA udružuju snage u borbi protiv "smrtonosnih" asteroida

Nakon što je rupa otkrivena, astronauti su je začepili ljepilom i samoljepivom vrpcom. Isprva se pomislilo da je možda riječ o mikrometeoritu, no kasnije se zaključilo da je rupa najvjerojatnije nastala uporabom bušilice. Je li rupa nastala namjerno ili slučajno, na Zemlji ili u svemiru, dosad nije otkriveno.

Sojuz u pitanju uspješno se spustio na Zemlju još u prosincu 2018. godine, no bez boravišnog dijela kapsule, koji je odbačen i koji je izgorio u atmosferi pri povratku na Zemlju.

Rogozin je u međuvremenu odbacio medijske natpise da je rupa nastala kao rezultat pogreške u proizvodnji.

Sve u svemu, šefu NASA-e Jimu Bridenstineu nije se svidjelo to što je Rogozin rekao i smatra da bi NASA-a o tome trebala biti obaviještena.

Meni nisu ništa rekli. Ne bi htio da jedna stvar naruši naše odnose, ali jasno da je nedopustivo da postoje rupe na Međunarodnoj svemirskoj postaji, smatra Bridenstine.

Bridenstine je najavio i razgovor s Rogozinom u vezi s tim.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti