“Nevjerojatno iskustvo”: Poznati glazbenik poletio u letećem automobilu

Slovački automobil možete voziti na cesti kao i svako drugo vozilo, no u kratko vrijeme AirCar može raširiti krila i - poletjeti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2024. / 10:27

AirCar (Foto: KleinVision)

Jedne sekunde razgovarate s vozačem (automobila) i onda ste odjednom u zraku. Nevjerojatno iskustvo, komentirao je legendarni francuski glazbenik Jean-Michel Jarre osjećaj koji imao tijekom vožnje u letećem automobilu. Ono što je doživio možda je budućnost prijevoza jer, kako su ceste sve zagušenije automobilima, rješenje je da se promet stavi ispod zemlje (takve ideje ima Elon Musk te je u tu svrhu osnovao kompaniju zanimljiva imena Boring Company) ili - iznad zemlje.

Alef Model A Pogledajte "prvi pravi leteći automobil" koji bi se za tri godine trebao naći na tržištu

S napretkom tehnologije sve je više primjera prototipova letećih automobila, no u većini slučajeva radi se o nekakvim velikim dronovima koji mogu vertikalno polijetati i slijetati, poput helikoptera i prevoziti ljude. Takve su letjelice već obavile brojne letove i čini se kako bi jednom mogle postati dio javnog prijevoza. Za to će, naravno, biti potreban daljnji napredak tehnologije, ali i donošenje posebne regulative.

U slučaju letećeg automobila u kojem je poletio Jarre nije riječ o nekakvom dronu koji može vertikalnom poletjeti, već o vozilu s četiri kotača koje izgleda poput (futurističkog) automobila, ali koje može raširiti krila i poletjeti. Ovaj je glazbenik poletio kao suvozač, odnosno kopilot u vozilu prikladno nazvanim AirCar slovačke kompanije KleinVision.

Automobil je nastao prvenstveno radom profesora Stefana Kleina i potrebno mu je samo nekoliko minuta da se iz cestovnog vozila pretvori u zrakoplov. Kelin je dozvolu za AirCar dobio prije dvije godine nakon što je s njim izveo više od 200 uspješnih polijetanja i slijetanja. Godinu prije toga AirCar je postavio rekord kao prvi leteći automobil koji je obavio međugradski let.

Nakon svih testova i dobivenih dozvola, u ovoj se kompaniji nadaju kako bi AirCar već sljedeće godine mogao biti komercijalno dostupan, a osim vozačke i pilotske dozvole, za upravljanje vozilom koje pokreće 1,6-litreni BMW-ov motor (naknadno namjeravaju koristiti električni pogon) bit će potrebno završiti i poseban tečaj u trajanju od 2 do 3 mjeseca. Maksimalna brzina koju može uhvatiti jest oko 190 km, a može poletjeti do 2,5 km visine.

Liliumov zrakoplov Prekretnica za cijelu industriju: Njemačka kompanija dobila dozvolu za razvoj letećih taksija

KleinVision je samo jedna od rastućeg broja kompanija koje pokušavaju revolucionarizirati prijevoz te povezati kopneno i zračno putovanje.

Među takvim kompanijama treba spomenuti Alef Aeronautics, u koji je investirao i SpaceX i čije vozilo također može voziti po cesti i letjeti po zraku, no za polijetanje i slijetanje ne treba mu pista, već ima mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja.

Izvor: SkyNews

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti