Dok mnoge tehnološke kompanije razmišljaju o budućnosti javnog prijevoza u obliku letećih taksija i autonomnih letjelica koje bi mogle polijetati i slijetati vertikalno, Elon Musk razmišlja potpuno suprotno. Umjesto po zraku, on smatra kako je budućnost javnog prijevoza - ispod zemlje. Kako je poznat po tome da svoje na prvi pogled često nevjerojatne vizije pretvara u stvarnost, tako je brzo krenuo u realizaciju svoje ideje o podzemnom prijevozu.

Elon Musk (Foto: AFP) Muskov sustav tunela za prijevoz mogao bi zaživjeti u Las Vegasu već sljedeće godine?

Osnovao je The Boring Company, a ideja podzemnih tunela naišla je na interes u Las Vegasu u kojem Musk već gradi prve tunele koji su trebali biti spremni za najveći tehnološki sajam na svijetu. CES se trebao održati početkom sljedeće godine, no zbog dobro poznatih razloga održat će se samo virtualno tako da neće biti velikih gužvi pa je otvaranje Muskovih tunela ipak odgođeno za budućnost.

Musk i The Boring Company imaju nove i puno veće planove za širenje u Las Vegasu te žele izgraditi tunele koji bi povezali poznatu četvrt Strip s kockarnicama i hotelima s centrom grada i zrakoplovnom lukom McCaren u dužini od oko 16 kilometara. Zahvaljujući tim tunelima, iz Muskove kompanije kažu da će se vrijeme putovanje između dva dijela grada tijekom najvećih prometnih gužvi smanjiti sa sadašnjih oko 30 minuta na samo - 3 minute.

Elon Musk Procurili detalji o novom Muskovom vozilu: U planu je kombi za prijevoz čak 12 osoba

U tunelima bi tijekom sat vremena moglo proći do 4 tisuće putnika i to putem Teslinih automobila (Model X i S), ali i u posebnom vozilu baziranom na platformi Modela 3 u kojem bi se mogli prevoziti 12 do 16 ljudi. Plan je, prenosi The Verge, da jednom u budućnosti automobili koji voze kroz tunele budu autonomni, no na početku će u njima biti vozači. Plan za daljnju izgradnju tunela prvo treba biti izložen pred gradskim vijećnicima, a odluku hoće li The Boring Company zaista krenuti u ovaj veliki projekt vjerojatno ćemo saznati tijekom 2021.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju