Nova istraga Teslina Autopilota: Američki regulator istražuje jesu li ga zaista "popravili"

U NHTSA su zabilježili nekoliko prometnih nesreća u kojima je na vozilima bila instalirana nadograđena značajka Autopilota, a do nesreća je ipak došlo.

Martina Čizmić | 26.04.2024. / 12:51

Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva
Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva (Foto: Afp)

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) objavila je kako otvara istragu o Teslinu Autopilotu, nakon što je zabilježeno nekoliko prometnih nesreća s Teslinim vozilima u kojima je ta značajka bila uključena.

Podsjetimo, Tesla je još u prosincu 2023. godine objavila da će nadograditi svoju značajku Autopilot novim zaštitnim mehanizmima, koji bi ju trebali učiniti sigurnijom za korištenje.

proizvodna linija u Tesli Testirani su sustavi za pomoć u vožnji: Rezultati nisu optimistični

No, u NHTSA su zabilježili nekoliko prometnih nesreća u kojima je na vozilima bila instalirana nadograđena značajka Autopilota, a do nesreća je ipak došlo.

Problem je što je Tesla nadogradnju učinila takvom, da ju vozač mora aktivno prihvatiti, u protivnom ona neće biti obavljena. Upravo taj dio, da ju vozač mora odobriti, ono je što smeta NHTSA, jer smatra da time Tesla nije učinila značajku Autopilot sigurnijom za sve.

Autonomna vožnja (Ilustracija: Getty) Tesla "povlači" gotovo sva svoja vozila prodana u SAD-u zbog jedne važne promjene

Podsjetimo, radi se o nadogradnji koja je obuhvatila više od dva milijuna Teslinih vozila u SAD-u (gotovo sva Teslina vozila koja su tamo prodana), a trebala je osigurati da vozači i s uključenim Autopilotom moraju voditi računa o tome što se događa na cesti ispred njih. Tada su iz Tesle poručili kako softverske kontrole u Autopilotu "možda neće biti dovoljne da spriječe vozača da zloupotrebljava značajku" te da bi moglo doći do većeg rizika za prometnu nesreću.

Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva Tesla ide na sud zbog autopilota: "Bili su itekako svjesni problema"

Nova istraga obuhvaća Model Y, X, S, 3 i Cybertruck koji su proizvedeni između 2012. i 2024. godine. Posebno će se komponentu Autosteer (automatsko upravljanje) značajke Autopilota, koja bi se najlakše usporedila s "tempomatom" jer održava brzinu automobila, udaljenost od drugog automobila i zadržava automobil u traci.

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti