Tesla "povlači" gotovo sva svoja vozila prodana u SAD-u zbog jedne važne promjene

Ovo "povlačenje" Teslinih vozila obuhvaća gotovo sva vozila na američkim cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sustava.

Hina/M.Č. | 14.12.2023. / 08:41

Autonomna vožnja
Autonomna vožnja (Ilustracija: Getty) (Foto: Ilustracija: Getty)

Tesla "povlači" više od dva milijuna vozila u Sjedinjenim Državama kako bi instalirao nove sigurnosne značajke u autopilotu, naprednom sustavu za pomoć pri vožnji, nakon što je savezni sigurnosni regulator upozorio da postoje sigurnosni problemi.

Podsjetimo, autopilot u Tesli omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće. Trenutačne značajke autopilota zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim.

Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva Tesla ide na sud zbog autopilota: "Bili su itekako svjesni problema"

Tesla je objasnila da kontrole sustava "možda nisu dovoljne kako bi se spriječilo da vozači zlorabe sustav" i da bi to moglo povećati rizik od prometnih nesreća.

Naime, iako bi vozači tijekom korištenja autopilota trebali ruke stalno držati na volanu, kako bi u svakom trenutku mogli preuzeti kontrolu nad vozilom, vlasnici Teslinih vozila mogli su prevariti sustav i čak napustiti vozačko sjedalo, a vozilo bi nastavilo vožnju samo. 

Sudar Objavljen novi video: Pijani vozač aktivirao Teslin autopilot, a automobil se zabio u policijska vozila

Nacionalna agencija za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) dvije je godine istraživala to pitanje. Agencija je otvorila sigurnosnu istragu u kolovozu 2021. nakon izvješća o kobnim nesrećama koje su se dogodile pri korištenju autopilota.

Transport Canada objavio je da će Tesla "povući" i 193.000 vozila u toj zemlji. Nije jasno hoće li isto zatražiti i Kina.

Elon Musk Tko je kriv za prometnu nesreću automobila kojim upravlja autopilot? Donesena važna presuda u tužbi protiv Tesle

"Povlačenje" (izraz koji se službeno koristi kad je potrebno provesti neke promjene ili popravke na automobilima u SAD-u) u Teslinu slučaju znači da će gotovo svi automobili dobiti softversko ažuriranje. Od vlasnika ne zahtijeva nikakav odlazak u servis ili druge aktivnosti. 

Ovo "povlačenje" Teslinih vozila obuhvaća gotovo sva vozila na američkim cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sustava.

Tesla nije odgovorila na pitanje o opsegu povlačenja vozila u cijelom svijetu niti je objavila pojedinosti o novim sigurnosnim značajkama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti