Objavljen novi video: Pijani vozač aktivirao Teslin autopilot, a automobil se zabio u policijska vozila

Iz Tesle i policije konstantno upozoravaju - autopilot nije odgovoran za nesreće, već vozači koji moraju uvijek imati ruke na volanu i paziti što se događa na cesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2023. / 09:58

Sudar (Foto: YouTube)

Ono što se činilo kao rutinska policijska ophodnja u Teksasu, zamalo se pretvorilo u veliku tragediju nakon što je Teslin Model X, kojim je upravljao autopilot, naletio na policijska vozila, ozlijedivši čak 6 osoba. Riječ je o incidentu iz veljače 2021. godine, jednom od 16 koje policija trenutačno istražuje, a koji uključuju nalete Teslinih automobila na vozila hitnih službi.

  Slika nije dostupna Sve je veći broj prometnih nesreća s robotaksijima: Evo što najčešće naprave vozači nakon sudara s autonomnim automobilima

Dok istraga o ovim slučajevima traje, u javnost su dospjele neke informacije vezane za spomenutu nesreću iz 2021., kao i videozapis iz Tesle koji pokazuje i trenutak sudara. U objavljenom videu objašnjava se kako je vozač, koji je bio pod utjecajem alkohola, sjeo u svoju Teslu X i nedugo nakon toga aktivirao autopilot.

Usprkos nazivu, nije riječ o pravom autopilotu koji bi sam mogao upravljati automobilom, već o asistentu za vožnju. Kada je aktiviran, vozači moraju imati ruke na volanu i biti spremni reagirati na eventualne probleme u prometu. Potpuna odgovornost je, dakle, na vozaču. Vozač iz ove nesreće, pokazuju podaci iz Tesle, apsolutno nije bio koncentriran za situaciju na cesti te je do trenutka nesreće dobio čak 150 upozorenja iz automobila da stavi ruke na volan.

Snimke iz Tesle pokazuju kako se autopilot dobro snašao tijekom vožnje na autocesti, sve dok nije naišao na policijska vozila. Policija je u tom trenutku zaustavila jednog vozača, a više vozila koje su se nalazile u desnoj i srednjoj traci imala su uključena policijska svjetla. Da je vozač bio priseban, logično je da bi, čim bi vidio svjetla usporio i prešao u lijevu traku. No kako se pokazalo, a i na što upozoravaju u videu, Tesla je u to vrijeme imala problema s prepoznavanjem vozila hitnih službi i policije s uključenim svjetlima. Iako su nadogradili softver kako se ti problemi više ne bi ponavljali i nakon nadogradnje zabilježeno je još najmanje 5 takvih nesreća.

U slučaju u Teksasu, autopilot je nedugo prije udara još jednom upozorio vozača da stavi ruke na volan te se zatim isključio, no čini se kako vozač nije bio svjestan što se događa oko njega. Epilog njegove nepažnje jest 5 ozlijeđenih policajaca te ozlijeđena osoba koja je zaustavljena u prvom automobilu.

  Bay Bridge u San Franciscu Objavljena snimka lančanog sudara 8 automobila koji je izazvao Teslin Model S i koji se dogodio samo nekoliko sati nakon slavodobitne Muskove objave

Iako je automobilom upravljao sustav za asistenciju, potpuna krivnja je na vozaču, što su više puta do sada napomenuli iz Tesle, ali i policije. No ova je situacija pokazala kolika je nesavršenost ove tehnologije te kako je potreban dodatan napredak kako bi se tehnologija usavršila jer, kako vidimo iz ove situacije, zbog samo jedne greške može doći do tragedije.

Izvor: Electrek

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti