SAD dodao nove točke optužnici protiv Huaweija

Američka vlada u četvrtak je dodala nove točke optužnici protiv kineskog proizvođača elektronike Huaweija koja je razbjesnila Kinu i pogoršala diplomatske odnose dviju zemalja.

M. T. M.T. | 13.02.2020. / 22:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova optužnica, podnesena na saveznom sudu u Brooklynu u državi New York, Huawei optužuje za zavjeru radi kršenja zakona RICO koji se bavi organiziranim kriminalom i reketarenjem te radi krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških tvrtki.

Nove točke optužnice su i navodno djelovanje tvrtke u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, prošle se godine proglasio nevinim za optužbu podnesenu u siječnju 2019. za bankovnu i telekomunikacijsku prijevare, kršenje sankcija protiv Irana i opstruiranje pravosuđa.

Globalna financijska direktorica tvrtke Meng Wanzhou, uhićena je u prosincu 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kći osnivača tvrtke, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prijevare HSBC-a i drugih banaka tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s tvrtkom koja djeluje u Iranu.  (Hina)


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti