Stiže nova nadogradnja softvera za autonomnu vožnju koja bi trebala oduševiti vlasnike Teslinih vozila

Prvim korisnicima ova će nadogradnja biti dostupna za oko dva tjedna, a naknadno će je moći instalirati i ostali korisnici FSD-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2021. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk u svom je stilu najavu sljedeću softversku nadogradnju Teslina Full Self-Driving Beta (FSD) softvera. Komentirajući skorašnju dostupnost ovog updatea - što bi za ograničeni broj vlasnika Teslinih vozila trebalo biti za oko dva tjedna, napisao je da će FSD Beta V9.0 - blow your mind.

Slika nije dostupna Consumer Reports dokazao da je moguće prevariti autopilot i voziti se u Tesli bez vozača

Iako je ova nadogradnja već trebala biti dostupna, ona je do sada odgođena nekoliko puta, no čini se da je ekipa iz Tesle napokon pri kraju te nas samo 15-ak dana dijeli nove verzije ovog softvera koji bi trebao donijeti velike promjene. Naime, kako naglašavaju na Electreku, s novom nadogradnjom Teslini automobili više ne bi trebali ovisiti o očitavanjima radara s vozila, već na računalnom vidu baziranom na kamerama s automobila.

Nova testna verzija softvera prvo će biti namijenjena zaposlenicima kompanije i osobama u tzv. early access programu, a nakon što oni testiraju softver (i nakon eventualnih promjena baziranih na feedbacku korisnika), Tesla će ga omogućiti većem broju vlasnika njihovih vozila. Iako je riječ o Full Self-Driving softveru, kao i u slučaju opcije autopilota, njena aktivacija ne znači da će vozač moći prepustiti kontrolu računalu, već i dalje mora imati ruke na volanu i biti u potpunosti skoncentriran na vožnju.

Slika nije dostupna Situacija s prometnom nesrećom Tesle postala je prilično čudna i više nikome nije jasno što se dogodilo

Podsjetimo, nedavno je jedan Teslin automobil izletio s ceste, pri čemu su poginule dvije osobe, a prve informacije američke policije govorile su da na mjestu vozača nije bilo nikoga te da je automobilom upravljao autopilot. Iz Tesle su prvo demantirali da je autopilot bio aktiviran, no prema posljednjim informacijama čini se kako je jedna komponenta ovog asistenta u vožnji ipak bila aktivirana prije nesreće, ali i dalje nema službenih podataka i nije poznato što se točno dogodilo i tko je kriv.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti