Situacija s prometnom nesrećom Tesle postala je prilično čudna i više nikome nije jasno što se dogodilo

Elon Musk na Twitteru je poručio da automobil u kojem su poginule dvije osobe nije koristio autopilot, no preliminarna istraga pokazala je da nitko nije sjedio za volanom. Što se onda dogodilo?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2021. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još uvijek nema službenih informacija o uzroku prometne nesreće Teslina automobila koji se izletio s ceste i zapalio se, a u kojem su poginule dvije osobe. Prve informacije koje je objavila policija govorile su kako na prednjem sjedištu automobila nije bilo nikoga, tj. da u automobilu nije bilo vozača pa su iz policije nesreću odmah povezali s Teslinim autopilotom, odnosno softverom za autonomno upravljanje vozilom. Vjetar u leđa tim tvrdnjama dala je supruga jednog od tragično preminulih muškaraca jer joj je muž, nedugo prije nesreće, javio da se idu voziti i spomenuo je autopilot.

Slika nije dostupna U automobilu nije bilo vozača? Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći Tesle

Što se konkretno dogodilo, nije poznato, no već nakon prvih informacija o nesreći kojoj je navodno kumovao autopilot, dio vlasnika Teslinih vozila te osoba koji više godina prate Muskovu kompanije izrazio je sumnju u tu verziju priče. Naime, upozorili su kako autopilot ima brojne sigurnosne opcije koje bi trebale spriječiti takve situacije, na što je, među inim, upozorio i jedan korisnik Twittera. Napisao je kako sjedalo prepoznaje težinu, kao potvrdu da je vozač na njemu, ruke moraju biti na volanu te da autopilot prepoznaje ograničenje brzine i ne vozi iznad njega.

Na taj je tvit reagirao i Elon Musk, koji je napisao kako podaci iz automobila pokazuju da u trenutku nesreće autopilot nije bio aktiviran te da taj automobil nije imao kupljen softver Full Self-Driving, a upozorio je kako su da bi autopilot bio aktivan, nužne i trake na cestama, što nije bio slučaj s cestom na kojoj je došlo do prometne nesreće. Pri tome je Elon opleo i po medijima napisavši da je istraživanje korisnika koji je objavio taj tvit puno bolje od profesionalaca, obrušivši se prije svega na novinare Wall Street Journala.

Slika nije dostupna Impresivan video pokazuje Teslin autopilot u akciji

Dakle, ako autopilot nije bio uključen, a na prednjem sjedištu nije bilo vozača, što se onda dogodilo te kobne večeri? Na Electreku, stranici koja detaljno prati industriju električnih automobila i Teslu, napominju kako postoje načini na koji se mogu zaobići takva sigurnosne opcije koje sprječavaju korištenje autopilota u određenim situacijama. Cijela je situacija prilično neobična i čudna, a odgovor na to što se dogodilo trebala bi dati cjelovita istraga koja će, naravno, uključivati i podatke iz samog automobila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti