U automobilu nije bilo vozača? Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći Tesle

Nakon što su vatrogasci više sati gasili Teslu koja se zapalila nakon sudara, provedena je preliminarna istraga koja je pokazala da su dvije osobe poginule, no niti jedna nije sjedila na mjestu vozača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2021. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvije su osobe poginule u prometnoj nesreći Teslina Modela S koja se dogodila tijekom vikenda. Ulaskom u zavoj automobil nije skrenuo, već je nastavio voziti ravno i velikom brzinom udario u drvo, nakon čega je izbio požar koji su vatrogasci gasili satima. Tijekom očevida policija je u automobilu pronašla dva tijela - jedno na suvozačkom mjestu, jedno na stražnjem sjedalu, no za volanom, odnosno na mjestu na kojem sjedi vozač nije bilo nikoga.

Tesla Model 3 Nakon još jedne nesreće autopilota, stručnjak optužuje: Tesla provodi testiranje u kojem svi sudjelujemo, a za koje se nitko nije prijavio

Mediji upozoravaju kako je riječ o preliminarnim rezultatima istrage te treba pričekati konačne rezultate, no čini se kako bi glavni krivac za prometnu nesreću mogao biti Teslin autopilot. Tome u prilog ide i izjava supruge jednog od poginulih muškaraca koja je policajcima rekla kako se nedugo prije nesreće čula s mužem te je rekao da se ide provozati i spomenuo je autopilot. Još nema potvrde da je automobilom upravljalo računalo, no sve upućuje upravo na to. Kako su iz Muskove kompanije više puta upozorili, prilikom korištenja autopilota i opcije potpune autonomne vožnje (Full Self Driving - FSB) koja je u beti, vozači su i dalje odgovorni za upravljanje automobilom i moraju imati ruke na volanu.

Govoreći o FSB-u, Elon Musk rekao je prije nekoliko mjeseci kako ta opcija postaje toliko dobra da, osim ako to ne želite, većinu vremena provedenog u automobilu uopće nećete morati voziti. Samo nekoliko sati prije te prometne nesreće Musk je Twitteru komentirao izvještaj Tesle o nesrećama u prvom kvartalu te je napisao kako automobili njegove kompanije s aktiviranim autopilotom imaju 10 puta manju šansu sudjelovati u prometnim nesrećama.

Brojni vlasnici Tesle do sada su objavljivali videozapise na YouTubeu i društvenim mrežama na kojima su demonstrirali mogućnosti autopilota koji se u većini slučajeva pokazao potpuno dorastao zadatku, a zabilježeni su i slučajevi u kojima su pravodobnom reakcijom računala spriječene prometne nesreće.

Prometna nesreća Broj poginulih u prometu može se smanjiti gotovo za polovicu: Rješenje je – tehnologija

No njihovi automobili kojima su upravljala računala sudjelovali su tijekom godina u više prometnih nesreća, uključujući i one sa smrtnim ishodima. Američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu prošli je mjesec tako objavila da su otvorili 27 istraga u vezi s prometnim nesrećama u kojima su sudjelovala Teslina vozila, od čega su 23 istrage još aktivne.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti