Broj poginulih u prometu može se smanjiti gotovo za polovicu: Rješenje je – tehnologija

Američki Consumer Reports objavio je zanimljivu studiju u kojoj su izračunali koliko bi se života moglo spasiti implementacijom tehnološko-sigurnosnih rješenja u automobile.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.06.2020. / 09:47

Prometna nesreća (Foto: Getty images)

Broj prometnih nesreća, kao i poginulih i ozlijeđenih osoba u prometu mogao bi se bi znatno smanjiti kada bi se u svim automobilima implementirala različita tehnološko-sigurnosna rješenja, objavili su u svom posljednjem izvještaju iz Consumer Reportsa. Rezultati istraživanja te neprofitne organizacije odnose se na SAD, no jasno je kako bi se zaključci vezani za sigurnost prometa mogli primijeniti i u većini drugih zemalja.

Volvo (Foto: AFP) Što kažete na ovu strategiju borbe protiv prebrze vožnje: Maksimalna brzina novih automobila ove kompanije iznosit će - 180 km/h

Prema tom izvještaju, broj smrtnih slučajeva u SAD-u u prometnim nesrećama mogao bi se gotovo prepoloviti – s oko 36.500 ljudi koji su izgubili živote u prometu 2018. na nešto više od 20 tisuća. Ključ je, dakle, u tehnologiji i primjeni sigurnosnih rješenja koja bi mogla ispraviti neke ljudske greške ili na vrijeme upozoriti ljude na potencijalne probleme.

Najveći broj ljudskih života – njih gotovo 12 tisuća, mogao bi biti spašen kada bi svi automobili implementirali kombinaciju tehnoloških rješenja koja uključuju upozorenje na nailazak pješaka, sustav automatskog kočenja, upozorenje na mrtvi kut te upozorenje na prelazak u drugu cestovnu traku. Brojna vozila već koriste slične tehnologije, a nadamo se kako će takve opcije u budućnosti postati standard u sve većem broju automobila jer bi se time uvelike smanjio broj nesreća i ljudskih žrtava.

Slika nije dostupna Već za dvije godine moći ćemo volane u potpunosti prepustiti računalu u automobilu!

Također, još jedna opcija s kojom bi se mogli spasiti brojni životi (njih između 3700 do 7400 po Consumer Reportsu) jest korištenjem tehnologije za prepoznavanje pijanih vozača, a oko 1300 dodatnih života spasila bi komunikacija između samih vozila. Obavijesti koje bi automobili međusobno slali pokazale bi kada je najsigurnije ući u raskrižje ili skrenuti lijevo u raskrižju.

U izvještaju se spominje i autonomna tehnologija koja ima veliki potencijal za sigurnosna poboljšanja, no naglašava se kako ona trenutačno još nije spremna za masovno korištenje, a i pitanje je kada ćemo (i hoćemo li uopće) u potpunosti moći prepustiti volane računalima i dati im da upravljaju automobilima i našim životima.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti