Što kažete na ovu strategiju borbe protiv prebrze vožnje: Maksimalna brzina novih automobila ove kompanije iznosit će - 180 km/h

Ne samo da će budući automobili Volva imati ograničenje brzine na 180 km/h, već će vlasnici automobila sami moći moći smanjiti to ograničenje brzine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2020. / 15:46

Volvo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Automobili s jačim motorima bez problema mogu potegnuti 200 km/h, a neki su ograničeni na brzine od 250 km/h, no pitanje je na kojim cestama vozači mogu voziti tako brzo te, naravno, jasno je kolika opasnost prijeti pri takvim brzinama. Na hrvatskim autocestama ograničenje brzine većinom iznosi 130 km/h, a iako će policija zažmiriti ako prekoračite brzinu za par km/h, ako pretjerate (i iako vas uhvate naravno), jasno je kako vam prijeti kazna.

Slika nije dostupna Već za dvije godine moći ćemo volane u potpunosti prepustiti računalu u automobilu!

U Volvu smatraju kako i proizvođači automobila također snose svoj dio odgovornosti te moraju aktivno sudjelovati u povećanju sigurnosti prometa, što uključuje i sprječavanje prebrze vožnje. Kako bi onemogućili jurnjavu po cestama velikim brzinama, ova je kompanija predstavila svoju tehnologiju za ograničenje brzine koja će od sljedeće godine biti ugrađena u sve njihove nove automobile. Tehnologija onemogućuje brzine veće od 180 km/h, što je također prebrzo za naše uvjete, no dolazi s još jednom iznimno korisnom opcijom koju će prvenstveno cijeniti roditelji.

Naime, zahvaljujući opciji "Car Key" vlasnici automobila moći će sami odrediti ograničenje brzine svog automobila pa ako djeci posude vozilo za vikend, moći će odlučiti koja je maksimalna brzina s kojom će se voziti. O sličnoj opciji mogli bi porazmisliti i drugi proizvođači automobila jer je sigurno da bi veliki broj roditelja cijenio mogućnost ograničenja brzine u automobilima koja će voziti njihova djeca.

Volvo XC40 Recharge Budućnost je električna: Volvo predstavio XC40 Recharge

Ono što su u Volvu posebno naglasili jest da, usprkos naprednoj tehnologiji i sve boljim sigurnosnim opcijama koje se ugrađuju u automobile, iznad određene brzine, ako dođe do prometne nesreće, vozača i putnike u automobilu ništa ne može zaštititi od teških ili smrtonosnih ozljeda te je upravo prebrza vožnja jedan od glavnih uzroka smrti pri nesrećama u prometu. Ostali glavni razlozi nesreća su alkohol te odvlačenje pažnje vozača te u Volvu kažu kako će u budućim modelima automobila predstaviti opcije s kojima će pokušati riješiti i te probleme kako bi se broj automobilskih nesreća višestruko smanjio.

Izvor: PC Mag

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti