Budućnost je električna: Volvo predstavio XC40 Recharge

Novi automobil dolazi s dva motora ukupne snage 300 kW, baterijom koja podržava brzo punjenje i s kojom se može prijeći 400 km.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2019. / 12:25

Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo)

"Više puta smo to rekli: Za Volvo budućnost je električna", naglasio je prilikom predstavljanja prvog potpuno električnog SUV-a kompanije izvršni direktor Volvo Carsa Hakan Samuelsson. Osim novog vozila, najavljeno je i lansiranje brenda električnih vozila Recharge, kao i planovi za smanjenje emisije stakleničkih plinova, što predstavlja novi veliki korak u smjeru električne budućnosti kompanije.

Volvo Volvo nas želi učiniti boljim vozačima i spasiti ljudske živote

Strategija Volva, naglasio je direktor, jest transformacija kroz konkretne, a ne simboličke akcije te vjeruju da će do 2040. emisija CO2 pasti na nulu, a već do 2025. namjeravaju za 25 posto smanjiti emisije u njihovom nabavnom lancu te u ukupnim operacijama kompanije, uključujući proizvodnju i logistiku. Veliku ulogu u tome, naravno, imat će i elektrifikacija vozila te planiraju da će do 2025. 50 posto vozila koje prodaju imati električni motor.

Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo)

Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo)

Prvi korak u ostvarenju tog cilja, dakle, jest XC40 Recharge, model za koji još ne znamo dvije vrlo važne stvari – datum početka prodaje te cijenu, dok je dizajnom sličan benzincu XC40. Napravljen je na modularnoj platformi koju će koristiti i ostali električni automobili kompanije, a dolazi s dva električna motora ukupne snage 300kW. Baterija (78 kWh) trebala bi izdržati oko 400 kilometara, što bi trebala zadovoljiti većinu (potencijalnih) korisnika, a podržava 150 kW DC brzo punjenje.

Polestar (Foto: Polestar) Volvo priprema konkurenta Teslinu Modelu 3

Što se performansi tiče, električni SUV, naravno, nije neka jurilica te njegova najveća brzina iznosi 180 km/h, dok 60 milja na sat, odnosno 96 km/h uhvati za manje od 5 sekundi. Ono što su iz Volva posebno napomenuli jest da je to prvi model koji će moći primati "značajnije nadogradnje softvera" tako da možemo očekivati da će njegove mogućnosti s vremenom biti još bolje.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti