Volvo nas želi učiniti boljim vozačima i spasiti ljudske živote

Volvo je predstavio nove tehnologije koje bi trebale spriječiti prebrzu vožnju, uvesti ograničenje brzine za mlade vozače te pratiti stanje vozača i, ako su umorni, pijani ili pod stresom, zaustaviti automobil.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2019. / 12:15

Volvo (Foto: Volvo)

Tijekom sljedeće dvije godine Volvo namjeravati ugraditi naprednu tehnologiju u svoje automobile koja bi trebala povećati sigurnost za sve putnike u vozilu, ali i druge sudionike u prometu i pješake. Još ranije najavili su kako će od 2021. godine ograničiti maksimalnu brzinu u svojim novim automobilima na 180 km/h kako bi spriječili nepotrebnu, opasnu i riskantnu jurnjavu cestama i autocestama. Također, razmatraju i o opcijama tzv. geoograda, odnosno kontrole brzine s kojima bi automobili u blizinama škola, bolnica i slično automatski smanjili brzinu.

Ovog tjedna Volvo je najavio još dva zanimljiva noviteta koja bi trebala omogućiti sigurniju vožnju i smanjiti mogućnost prometnih nesreća i ozljeda, odnosno smrtnih slučajeva.

Jedan od tih noviteta naročito će biti zanimljiv osobama čija su djeca nedavno položila vozački ispit te roditelji koji im posuđuju automobile žele biti sigurni da neće previše pritiskati papučicu gasa. Zanimljivog imena "Care Key", od 2021. s automobilima će se isporučivati posebni ključevi s kojima će se moći postaviti ograničenje brzine automobila. Dakle, roditelji djetetu mogu dati te ključeve na kojima će postaviti ograničenje brzine tako da mogu biti sigurni da im sin ili kćer neće juriti s njihovim Volvom.

Drugi novitet jest korištenje kamera i senzora u automobilima koje će početi koristiti od sljedeće godine, a trebali bi pratiti ponašanje vozača i, u slučaju problema, usporiti i zaustaviti automobil. Ako kamere primijete da je vozač umoran, tj. da drži oči malo duže zatvorene, ako ne prati cestu, ako su njegove reakcije usporene, ako previše "pleše" po cesti i slično, prvo će se aktivirati poseban servis (Volvo on Call) koji će kontaktirati s vozačem, a ako ne bude bilo odgovora, automobil će usporiti i zaustaviti se.

Ova tehnologija naročito će biti korisna u slučaju pijanih i umornih vozača te osoba koje su pod velikim stresom sjele za volan i ne mogu se koncentrirati na vožnju jer im neće dopustiti upravljanje automobilom i tako će potencijalno spasiti njihove živote, ali i živote drugih sudionika u prometu.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti