Nakon još jedne nesreće autopilota, stručnjak optužuje: Tesla provodi testiranje u kojem svi sudjelujemo, a za koje se nitko nije prijavio

Uzrok prošlogodišnje prometne nesreće u kojoj je Teslin Model 3 udario u zaustavljeni policijski automobil s rotirkama bio je - autopilot.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.07.2020. / 09:30

Tesla Model 3 (Foto: AFP)

U javnosti su se pojavile nove informacije o prometnoj nesreći s kraja prošle godine u kojoj se Teslin Model 3 zabio u zaustavljeni policijski automobil na autocesti u Massachusettsu. Zapisi sa suđenja potvrdili su ono što su mediji ranije i pretpostavljali - vozilom je upravljalo računalo, dok vozač, kako stoji u policijskom izvještaju, "vjerojatno nije obraćao pažnju" na promet.

Slika nije dostupna Pogledajte video udara: Autopilot Tesle nije detektirao prevrnuti kamion i zabio se u njega s više od 100 kilometara na sat

Do nesreće je došlo kada je na autocesti policijski automobil zaustavio vozilo jedne studentice. Dok je policajac razgovarao s njom i tražio dokumente, na njegov je automobil naletio Model 3 i odbacio ga na zaustavljeno vozilo. Iako su vozačica iz zaustavljenog automobila Maria Smith i policajac završili u bolnici, njihove ozljede, srećom, nisu bile teške.

Ovo nije prva prometna nesreća koju je skrivio Teslin autopilot, a iako je računalo upravljalo vozilom, vozaču Nicholasu Ciarlone prijeti tužba za nemarnu vožnju te bi se u rujnu trebao pojaviti na suđenju. Kako su iz Tesle, ali i američke policije više puta upozorili, autopilot je samo asistent u vožnji kojem se nikada ne smije prepustiti potpuno kontrola, već je uvijek potrebno imati ruke na volanu i pratiti promet kako bi vozači, ako računalo pogriješi kao u ovom slučaju, mogli na vrijeme ispraviti pogreške.

Mislim da je to zastrašujuće, komentirala je Maria Smith za NBC prometnu nesreću i činjenicu da Teslini senzori nisu uspjeli prepoznati policijski automobil s upaljenim rotirkama na autocesti. Kako možemo vidjeti na videozapisima na YouTubeu, brojni vlasnici Tesle koriste opciju autopilota te neki čak naglašavaju kako ih je računalo spasilo od prometne nesreće jer je u opasnim situacijama reagiralo brže od vozača.

Slika nije dostupna Teslin autopilot agresivnim manevrom u noći izbjegao svinju na cesti, Musk poručio da njegovi auti imaju nadljudske sposobnosti

Ipak, nisu svi zadovoljni s Teslinim asistentom. Američki stručnjak za sigurnost u prometu Sean Kane kaže kako je ono što Muskova kompanija radi poput "kliničkog testiranja" u stvarnom vremenu u kojem svi sudjelujemo, a za koje se nismo prijavili, što dokazuju nesreće poput ove, u kojoj su nedužni ljudi stradali zbog pogreške računala.

Izvor: NBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti