Teslin autopilot agresivnim manevrom u noći izbjegao svinju na cesti, Musk poručio da njegovi auti imaju nadljudske sposobnosti

Teslini automobili ne mogu izbjeći prevrnuti kamion na cesti ili se zaustaviti kako bi se izbjegao sudar, no mogu vrlo agresivnim manevrom izbjegavati svinje na cesti. Za Elona Muska to je dokaz da njegova vozila imaju nadljudske sposobnosti.

Branimir Vorša | 09.06.2020. / 14:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iznenađeni vozač objavio je na internetu videosnimku trenutka u kojem je njegov automobil Tesla na autopilotu izbjegao svinju nasred ceste u noći i pri punoj brzini. Nije dugo trebalo čekati na reakciju Elona Muska, koji to vidi kao dokaz da njegova vozila imaju nadljudske sposobnosti.

Indijski student zaposlen u IT sektoru Pranay Pathole (22) na Twitteru je objavio video kako njegova Tesla automatski izbjegava svinju nasred ceste. Video je snimljen u nedjelju navečer, a Pathole je u objavi označio i vlasnika Tesle Elona Muska.

Slika nije dostupna Radikalno, radikalnije, izvanzemaljsko: Što kažete na ovu verziju Teslina Cybertrucka?

Pathole je rekao da njegov video pruža dokaz da je sustav autopilota učinkovit, unatoč rezerviranosti široke javnosti.

Musk je ubrzo odgovorio.

Primarna direktiva autopilota jest: Nemoj se sudariti. Ono što se ljudima čini brzo za računalo je sporo. Pregled od 360 stupnjeva pri slabom osvjetljenju i sonar, plus prednji radar omogućuju da autopilot ima nadljudske sposobnosti. Nadolazeće nadogradnje u softveru pokazat će još veći potencijal, napisao je u odgovoru Musk.

U pretposljednjem incidentu s autopilotom na Tajvanu Teslino vozilo zabilo se u prevrnuti kamion nasred autoceste, koji je isto tako moglo ili zaobići ili zaustaviti se prije, no nije. U jednom od komentara ispod Muskova odgovora korisnik Twittera podsjetio je šefa Tesle na to.

Slika nije dostupna Pogledajte video udara: Autopilot Tesle nije detektirao prevrnuti kamion i zabio se u njega s više od 100 kilometara na sat

Istraživanje Bloomberga pokazalo je da je 13 posto vozača koji koriste novi autopilot reklo da ih je taj sustav doveo u opasnu situaciju, dok je njih 28 reklo da im je autopilot spasio život.

U istom istraživanju 61 posto vozača reklo je da je "vrlo zadovoljno" sigurnošću autopilota, dok je njih 42 posto reklo da su donekle zadovoljni pouzdanošću i navigacijom autopilota.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti