Impresivan video pokazuje Teslin autopilot u akciji

Jedan je vlasnik Tesle objavio video na YouTubeu na kojem se vizualizacijom autopilota prikazuje sve što “vidi” Teslino računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2021. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dio vlasnika Teslinih automobila već neko vrijeme uživa u mogućnostima softvera Full Self-Driving Beta, koji vozilima može upravljati samostalno i bez intervencije vozača. Ipak, kako nije riječ o potpuno autonomnom vozilu te ne postoji zakon koji bi omogućio prepuštanje kontrole nad vozilima računalu, uvijek je potrebno imati ruke na volanu kako bi vozači mogli reagirati na eventualne propuste i pogreške računala. Također, vozači su jedini odgovorni za vozilo, tako da u slučaju prometnih prekršaja ili nesreće dok automobilom upravlja računalo krivnja neće biti na softveru, nego na vozačima.

Elon Musk Musk više nije izvršni direktor Tesle, odsad je njezin tehnokralj

Do sada su na internetu objavljeni brojni videozapisi Teslina autopilota u akciji koji su pokazali sve mogućnosti Muskove autonomne tehnologije, a jedan je vlasnik Tesle registarske oznake “Driver AI” objavio novi fantastičan video na kojem je prikazao što računalo “vidi” tijekom vožnje. Video prikazuje vizualizaciju cestovnih traka, automobila u pokretu, parkiranih automobila, semafora sa svjetlima, prometnih znakova itd.

Kako je video sniman po noći, posebno je impresivno na vizualizaciji vidjeti kako Teslino računalo primjećuje druge automobile prije nego što ih možemo uočiti na cesti golim okom. Također, automobil se u vožnji ponaša upravo onako kako bismo očekivali da se ponašaju i njime upravljaju “pravi” vozači - zaustavlja se kada je znak “stop” i crveno svjetlo, vozi se unutar svoje trake itd.

Slika nije dostupna Teslin autopilot jednostavno ne voli policiju: U naletu uništen policijski Dodge Charger, vozač nije ni pratio promet

Ovaj je video još jedan dokaz koliko je Teslina tehnologija napredovala te da računala mogu biti pouzdani i sigurni vozači. Ipak, u ovom slučaju uvjeti na cesti nisu bili prezahtjevni te na stranici Electrek, na temelju njihova iskustva, kažu da autopilot može imati problema u uvjetima s puno snijega te na mjestima na kojima su ceste prljave.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti